Κρίση ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ λόγω Αρμενίας

Νέα κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την προέκυψε, ύστερα από την με έντονο τρόπο απόρριψη από την Άγκυρα των αμερικανικών πιέσεων που της ασκούνται για να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Αρμενία.

Η ίδια η Αμερικανή υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας από το Ερεβάν, στις 4 Ιουνίου, είπε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την άμεση αποκατάσταση των σχέσεων Αρμενίας – Τουρκίας. «Η μπάλα όμως βρίσκεται στο τουρκικό γήπεδο», προσέθεσε με νόημα. Οι σχέσεις των δύο χωρών, υπενθυμίζεται, είχαν αισθητά βελτιωθεί και είχε υπογραφή μια σειρά πρωτοκόλλων συνεργασίας. Τότε όμως επενέβη το Αρμενικό Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο έθεσε ως προϋπόθεση – βάση του αρμενικού συντάγματος – την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας του 1915, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Ωστόσο, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών, το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο η Αρμενία βρίσκεται ακόμα – επίσημα – σε εμπόλεμη κατάσταση και το οποίο αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Τουρκίας στην περιοχή. Έτσι πέραν της ιστορίας υπάρχουν και αντικρουόμενα συμφέροντα που δεν επιτρέπουν την προσέγγιση, ενώ οι συγκρούσεις και οι νεκροί του τελευταίου διαστήματος δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.