Κούρδοι βουλευτές σε Οτζαλάν… στηρίζουν οι Κεμαλιστές

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στο Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία, αφού η χώρα δείχνει να κάνει συντεταγμένα μια προσπάθεια πολιτικής διευθέτησής του, κρατώντας χαμηλά και στο παρασκήνιο τις συγκρούσεις των ισλαμιστών με τους κεμαλιστές.

Όπως αποκαλύφθηκε πριν από μερικές ώρες, δύο βουλευτές επισκέφτηκαν προχθες το πρωί τον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτζαλάν, στη φλακή, στο νησί Ιμραλί όπου κρατείται. Πρόκειται για την Αϊλά Ακάτ Ατά του κουρδικού κόμματος BDP και τον ανεξάρτητο, Αχμέτ Τουρκ. Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα «Radikal», καθώς επίσης και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat, γνωστό για τις στενές σχέσεις που διατηρεί με το PKK.

Η δεύτερη μεγάλης σημασίας εξέλιξη είναι η ανακοίνωση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), των κεμαλικών δηλαδή, ότι το κόμμα του «στηρίζει προσεκτικά» τις συνομιλίες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Οτζαλάν.

Δηλώνει ότι εξακολουθεί να έχει ανησυχίες, ωστόσο, δεν είναι αρνητικά προκατειλημμένος κι εάν καταλήξουν στην «χωρίς προϋποθέσεις σταμάτημα των συγκρούσεων» δεν θα έχει πρόβλημα με οποιαδήποτε συμφωνία. Για να τηρήσει και τα προσχήματα έριξε το φταίξιμο στην κυβέρνηση Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί ειλικρινά την επίλυση του προβλήματος, αλλά να μετατρέψει τις συνομιλίες σε πολιτικό όφελος για την ίδια.

Η «Radikal» όμως παρουσιάζει μια ακόμη πιο προωθημένη εκδοχή όσων συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα. Ο αρχισυντάκτης της έγραψε άρθρο γνώμης στο οποίο ο επικεφαλής της MIT, Δρ. Χακάν Φιντάν, φέρεται να πέρασε τον Δεκέμβριο δύο ολόκληρες μήνες στο Ιμραλί διαπραγματευόμενος με τον Οτζαλάν.

Μάλιστα, οι συζητήσεις φαίνεται να έχουν προχωρήσει σημαντικά και πλέον μετά τη συμφωνία επί της διαδικασίας, αναμένεται συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή κουρδικής καταγωγής βουλευτών. Γι’ αυτό η προχθεσινή επίσκεψη ήταν σημαντική…

Ο Οτζαλάν φέρεται να έχει συμφωνήσει να καλέσει τους μαχητές του PKK να σταματήσουν το αντάρτικο για να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη, αφού 28 χρόνια αντάρτικου έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους…