Κολοσσιαίο Ναυτικό σχεδιάζει στις ΗΠΑ το Πεντάγωνο

Ο υπουργός Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών (Secretary of the Navy), Ρέι Μέιμπους, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της δομής δυνάμεων του Κλάδου για το 2016 (FSA: Force Structure Assessment), διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο, η οποία έχοντας ξεκινήσει τον περασμένο Ιανουάριο, είχε στόχο να εκτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες απαιτήσεις ώστε να καθοριστεί το μέγεθος του αμερικανικού Ναυτικού για τα χρόνια που έρχονται.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της FSA, η κατάλληλη δύναμη θα πρέπει να διαθέτει 355 πλοία, εκ των οποίων 12 αεροπλανοφόρα, 104 μεγάλου μεγέθους πολεμικά πλοία (φρεγάτες, καταδρομικά, αντιτορπιλικά), 38 πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων και 66 υποβρυχίων.

Η ηγεσία του Ναυτικού θεωρεί ότι αν υπάρξει η κατάλληλη χρηματοδότηση για ναυπηγήσεις, το πρόγραμμα είναι υλοποιήσιμο, με έναρξη από τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2018, ώστε σταδιακά να αυξάνεται ο αριθμός των πλοίων έως ότου φθάσει στα επιθυμητά νούμερα.

Πλέον, τα συμπεράσματα θα περάσουν στο Κογκρέσο, καθώς η συμφωνία και συνεργασία του, αφού αποδεσμεύει τα απαιτούμενα κονδύλια, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση υλοποίησης του σχεδιασμού. Ήδη, η πτωτική τάση των ναυπηγήσεων της περιόδου 2001-2009 έχει αναστραφεί, καθώς τα τελευταία εφτά χρόνια έχουν ανατεθεί συμβόλαια για τη ναυπήγηση 86 πολεμικών πλοίων.