Κοινή εταιρία με την TAI η Airbus στην Τουρκία…

Ως την «κότα που γεννά τα χρυσά αυγά» βλέπουν οι μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες του κόσμου την Τουρκία, καθώς εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό, προφανώς αποτελεί ευκαιρία για την Τουρκία που έχει τη δυνατότητα ολοκληρώνει επωφελείς συμφωνίες ενισχύοντας την τεχνολογική της βάση και την αυτάρκεια των ενόπλων της δυνάμεων.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι η ίδρυση κοινής εταιρίας ανάμεσα στην Airbus Military και την τουρκική TAI (Turkish Aerospace Indstries), με Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που υπεγράφη στις 28 Ιουνίου ανάμεσα στις δυο εταιρίες. Αντικείμενο της συνεργασίας είναι υπηρεσίες υποστήριξης στο ευρωπαϊκό αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών A400M του οποίου 10 μονάδες έχει παραγγείλλει η Τουρκία, ενώ στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η παροχή συναφών υπηρεσιών σε άλλες χώρες – χρήστες του αεροσκάφους.

 

Η νέα εταιρία θα ονομάζεται Airbus Military Turkey (AMTR). Η τοποθεσία που θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο δεν έχει ακόμα καθοριστεί. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, οι δυο πλευρές πλέον θα εμπλακούν σε συζητήσεις – διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οργανωτική δομή της εταιρίας και τον καθορισμό του κεφαλαίου που θα πρέπει να δεσμευθεί για τη λειτουργία της.

Η τουρκική TAI συμμετείχε ενεργά στη φάση της σχεδίασης και της ανάπτυξης του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να εμπλέκεται τώρα με μια από τις κορυφαίες εταιρίες στον κόσμο στην κατασκευή αεροσκαφών, πολιτικών και στρατιωτικών, ενώ οι προοπτικές επέκτασης της συνεργασίας φαντάζουν λαμπρές.