Κινεζικά MLRS AR3 αποσπούν συμβόλαια στη Νότια Αμερική

Η κινεζική εταιρία China North Industries Corporation, πιο γνωστή στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία ως Norinco, προχώρησε στην προσφορά του συστήματος πυροβολικού πολλαπλής εκτόξευσης AR3, στις περουβιανές χερσαίες δυνάμεις, με την ευκαιρία της διεξαγωγής της διεθνούς αμυντικής – τεχνολογικής έκθεσης SITDEF στη χώρα των Άνδεων.

Το κινεζικό σύστημα πυροβολικού AR3 κατασκευάστηκε ειδικά για να προωθηθεί εξαγωγικά, με βασική του αποστολή να μπορεί να πλήξει στρατηγικούς στόχους του αντιπάλου, όπως αεροπορικές βάσεις, κέντρα διοίκησης, αντιαεροπορικές συστοιχίες, συγκεντρώσεις στρατευμάτων κ.λπ.

Το πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων, ενώ δύναται να εκτοξεύσει τόσο απλές, «χαζές» ρουκέτες, όσο και κατευθυνόμενους πυραύλους. Μπορεί να διαμορφωθεί με δο τετράδες εκτοξευτών για βλήματα των 370 χλστ., ή δυο πεντάδες για βλήματα των 300 χλστ.

Υπενθυμίζεται, ότι οι περουβιανές χερσαίες δυνάμεις δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσουν κινεζικό σύστημα πυροβολικού εάν προχωρήσουν στην προμήθεια του AR3, καθώς έχουν υπογράψει συμβόλαιο για το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών (MLRS) Type 90B των 122 χλστ, με σκοπό να αντικαταστήσουν το υpάρχων σοβιετικής προέλευσης, BM-21 Grad.