Καναδάς: Ξεκίνησαν συζητήσεις για τα α/φ F/A-18 Super Hornet

Η καναδική κυβέρνηση φέρεται να έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την αμερικανική, αλλά και την εταιρία Boeing, με στόχο την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F/A-18 Super Hornet ως ενδιάμεση λύση μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το νέο μαχητικό αεροσκάφος της καναδέζικης Αεροπορίας, όπου θα κριθεί και το μέλλον της συμμετοχής του Καναδά στο πρόγραμμα του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II της Lockheed Martin.

Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης του Καναδά, η προμήθεια θα μπορούσε να φθάσει το ύψος των 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν υπολογιστεί το σύνολο του κόστους κύκλου ζωής των αεροσκαφών. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να κρατήσουν περίπου ένα έτος και η όποια συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Στόχος των Καναδών είναι να υπογραφτεί αμέσως το συμβόλαιο στη συνέχεια, ώστε οι παραδώσεις των αεροσκαφών να ξεκινήσουν από το 2019. Υπενθυμίζεται, ότι η κυβέρνηση Τριντό έχει δημιουργήσει προβλήματα στο πρόγραμμα του F-35, καθώς έχει υπαναχωρήσει, παραμένοντας πιστή στις προεκλογικές της εξαγγελίες, αν και στην πορεία διαπίστωσε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα και πολύπλοκα και οι δυνητικές συνέπειες σοβαρές.