Και τώρα… «Nissan – Made in Turkey»

Δυστυχώς καταλήγει να είναι κουραστικό να επαναλαμβάνουμε κάποια πράγματα, αλλά είναι αστείο να μην «κινείται» ουσιαστικά τίποτα στη χώρα. Αυτό γιατί οι κυβερνήσεις και ειδικά η παρούσα, παρά τα όποια ελαφρυντικά μπορεί να υπάρχουν, δεν άλλαξαν, ούτε αλλάζουν κάτι για να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια.

Ενώ, όπως δημοσιεύσαμε, η BMW θεωρεί την Τουρκία ως πιθανή χώρα δημιουργίας εργοστασίου της, η Nissan είναι αρκετά πιο σίγουρη. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Κάρλος Γοσν, σε δηλώσεις που έκανε, τόνισε ότι η επένδυση στην Τουρκία είναι αναπόφευκτη, ειδικά μετά την πρόσκληση από τον… OYAK.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η Renault έχει ήδη εργοστάσιο στην Τουρκία, εδώ και κάποιες δεκαετίες, αφού πρώτα είχε γίνει πρόταση στην Ελλάδα, της οποίας οι πολιτικοί «ηγέτες» την «άφησαν» να φύγει, προφανώς στηρίζοντας άλλα συμφέροντα.

Από το 1999, η Renault και η Nissan αποφάσισαν να συμμαχήσουν για να συνεργαστούν σε επιμέρους τομείς και να προωθήσουν καλύτερα τα προϊόντα τους στην αγορά, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 9% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτων.

Η δε Renault Τουρκίας, είναι κοινοπραξία της Renault, που κατέχει το 51% των μετοχών και του ΟΥΑΚ, του Τουρκικού Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που κατέχει το 49% των μετοχών.

Πιθανές περιοχές όπου θα χτιστεί το νέο εργοστάσιο είναι η Αλεξανδρέττα και η Προύσα. Ο πρόεδρος της Renault – Nissan θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εμπορίου της Τουρκίας, για να συζητήσουν τα πιθανά εμπόδια που θα υπάρξουν στην επένδυση και το πως μπορούν να απαλειφθούν.

Είναι πολλές οι ξένες επενδύσεις που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα, όπως πολλές είναι και οι εταιρείες που ήρθαν και έκλεισαν. Η επωδός ότι η Ελλάδα είναι ακριβή στο κόστος παραγωγής αποδείχθηκε ότι ήταν ένα «εγκληματικό» ψέμα, αφού εδώ και χρόνια η γενιά των 700 και 800 ευρώ είναι πραγματικότητα, ενώ με τις νέες περικοπές δημιουργείται η γενιά των 500 ευρώ και της ελαστικής απασχόλησης.

Αυτά είναι τα έργα ανίκανων πολιτικών που προσπαθούν να αναπαράγουν το κομματικό σύστημα, με αρκετούς από αυτούς να προσπαθούν να σώσουν σήμερα τη χώρα. Όσο για το Μετοχικό Ταμείου Στρατού της Ελλάδας, τα συμπεράσματα είναι πασιφανή σε σχέση με τον τουρκικό ΟΥΑΚ.