Και εκβιαστές η ομάδα του Μαβί Μαρμαρά;

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου επρόκειτο να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη συναυλία μουσικού σχήματος με κεντρικό πρόσωπο τον Ισραηλινό μουσικό Ρον Γιουβάλ, στον οποίο έχει απονεμηθεί και βραβείο Όσκαρ. Στο συγκρότημα συμμετέχουν μουσικοί από τις τρεις μεγαλύτερες θρησκείες της περιοχής – Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί.

Η συναυλία ακυρώθηκε λόγω απειλών που δέχθηκε το συγκρότημα και η οργανωτική ομάδα από την οργάνωση iHH, που είχε διοργανώσει την αποστολή του Μαβί Μαρμαρά και ετοιμάζει αυτές τις μέρες τη δεύτερη. Αυτό δήλωσε και η ίδια η οργανωτική ομάδα της συναυλίας.

Ο Ρον Γιουβάλ, δήλωσε ότι λυπάται για την ακύρωση της συναυλίας λόγω ζητημάτων ασφαλείας των μελών του συγκροτήματος. Τόνισε ότι η ακύρωση θα βλάψει την εικόνα της Τουρκίας στον κόσμο για τα ζητήματα ελευθερίας σκέψης και έκφρασης, η οποία είναι ήδη άσχημη.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και η iHH μέσω του μέλους του Δ.Σ. της, του Χουσεΐν Ορούτς, ο οποίος ανέφερε ότι ισραηλινά δημοσιεύματα ήθελαν τη συναυλία να διοργανώνεται με τη σύμφωνη γνώμη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ. Αλλά δήλωσε ότι η οργάνωσή του ήταν αντίθετη με αυτό κι ότι δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει η συναυλία την περίοδο της επετείου της επίθεσης στο Μαβί Μαρμαρά. Ωστόσο, τόνισε ότι τα περί απειλών δεν αληθεύουν αλλά συμπλήρωσε ότι ο τουρκικός λαός δεν είναι ανεκτικός σε τέτοιες προκλήσεις…