Κίνα: Δυνατότητα ανταποδοτικού πλήγματος

Το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν παρείχε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Κινεζικό Ναυτικό εκτέλεσε δοκιμαστική εκτόξευση υποβρύχιων βαλλιστικών πυραύλων Julang-2.

Η άσκηση δεν είχε δημοσιοποιηθεί από την πλευρά της Κίνας, οπότε όλες οι πληροφορίες προέρχονται από τα συστήματα παρακολούθησης της Ταϊβάν. Πιο συγκεκριμένα δύο πυρηνικά υποβρύχια Type 094, κλάσης Jin, με δυνατότητα μεταφοράς 12 πυραύλων JL-2, εκτόξευσαν έξι τέτοιους πυραύλους. Οι τελευταίοι έχουν βεληνεκές 8.000 χιλιομέτρων και φέρουν θερμοπυρηνικές κεφαλές με ισχύ από 15 έως 1.000 κιλοτόννους.

Εικάζεται ότι οι δοκιμαστικές βολές είναι οι τελευταίες πριν από την εισαγωγή σε υπηρεσία των υποβρυχίων κλάσης Jin. Ωστόσο, είναι περίεργο το γεγονός ότι εκτοξεύτηκαν έξι βαλλιστικοί πύραυλοι, την στιγμή που τέτοιες δοκιμές περιλαμβάνουν τη βολή ενός μόνο. Η δυνατότητα αυτή της Κίνας θεωρείται σημαντικό βήμα για τη συνολική δυνατότητά της για εξαπόλυση ανταποδοτικού πλήγματος, αφού τα υποβρύχια έχουν τη δυνατότητα διασποράς, απόκρυψης και παρουσίας κοντά στο έδαφος του αντιπάλου.