Κάποιος ξέχασε να πάρει τορπίλες για τα υ/β του ΠΝ;

Η εκκωφαντική σιωπή που επικρατεί αναφορικά με την τύχη του προγράμματος προμήθειας σύγχρονων τορπιλών επαναφέρει στο προσκήνιο την έκκληση για την πλήρη αξιοποίηση της επένδυσης στα υποβρύχια Τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία αποτελούν τον στρατηγικό πυλώνα στον οποίο εδράζεται, σε μεγάλο βαθμό, η ισορροπία ναυτικών δυνάμεων στο Αιγαίο.

Στο κείμενο που ακολουθεί εξετάζεται συνοπτικά η τεχνολογία και ακολούθως οι κύριοι τύποι όπλων που θα μπορούσαν να αξιολογηθούν από το ΠΝ, σε αντιπαραβολή με την έκβαση του αντίστοιχου τουρκικού προγράμματος για τα υποβρύχια κλάσης REİS, καθώς και με τη διαδικασία ανάπτυξης της εθνικής τορπίλης βαρέως τύπου ΑΚΥΑ, πληροφορίες για την οποία παρουσιάζονται κατ’ αποκλειστικότητα.

Συνοπτικά υπενθυμίζεται ότι ενώ τα υποβρύχια Τύπου 214 του ΠΝ αποκτήθηκαν χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία, αποφασίσθηκε η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για 51 τορπίλες, στον οποίο συμμετείχαν οι εταιρίες STN Atlas Elektronik (νυν Atlas Elektronik) και Whitehead Alenia Sistemi Subacquei (WASS), με τις τορπίλες DM2A4 και Black Shark αντίστοιχα.

Τον Ιούνιο 2002 ανακοινώθηκε η επικράτηση της ιταλικής εταιρίας, η προσφορά της οποίας κρίθηκε υπέρτερη τόσο από τεχνική, όσο και οικονομική άποψη. Ειδικότερα, το αιτούμενο τίμημα των 58 εκατ. ευρώ της ιταλικής εταιρίας ήταν κατά πολύ χαμηλότερο των 98 εκατ. ευρώ της ανταγωνίστριάς της, η οποία δεσμευόταν να αναθέσει σε Έλληνες υπεργολάβους ποσοστό 32% των εργασιών, έναντι 46% της WASS.[1]

Ακολούθως, αποφασίσθηκε αφ’ ενός μεν η προμήθεια της τορπίλης Black Shark και αφ’ ετέρου η ολοκλήρωση αμφότερων των τύπων στο σύστημα διαχείρισης μάχης ISUS 90-15 των υποβρυχίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί τεχνολογικό και οικονομικό πλεονέκτημα.

Όμως για την ολοκλήρωση της τορπίλης Black Shark η κοινοπραξία που αποτελεί την αρχή σχεδίασης του υποβρυχίου απαίτησε το εξωπραγματικό ποσό των 72 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος προμήθειας και ολοκλήρωσης της τορπίλης Black Shark να ανέλθει πλέον στο δυσθεώρητο ποσό των 130 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, οι μεταγενέστεροι χειρισμοί του προγράμματος υποβρυχίων και ακολούθως η οικονομική κρίση, ανέβαλαν για περισσότερα από δέκα έτη την προμήθεια νέων τορπιλών.

Διευκρινίζεται επίσης ότι τα υποβρύχια Τύπου 214 του ΠΝ απέχουν πολύ από το να θεωρούνται άοπλα, επειδή διαθέτουν τορπίλες SST-4 και SUT. Πρόκειται για τορπίλες ηλεκτρικής πρόωσης, οι οποίες διαθέτουν συσσωρευτές αργύρου-ψευδαργύρου και πολεμική κεφαλή βάρους 260 kg.

Η πρώτη χρησιμοποιείται αποκλειστικά κατά στόχων επιφανείας και έχει βεληνεκές 11, 20 και 37 km με ταχύτητα 35, 28 και 23 kts αντίστοιχα, ενώ η δεύτερη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο κατά στόχων επιφανείας, όσο και υποβρυχίων και επιτυγχάνει βεληνεκές 12 ή 28 km με αντίστοιχη ταχύτητα 35 ή 23 kts.

Η ηχητική υπογραφή του συστήματος πρόωσης και οι επιδόσεις του συστήματος σόναρ CSU 90 και του συστήματος διαχείρισης μάχης ISUS 90-15 των υποβρυχίων Τύπου 214 μπορούν να εξασφαλίσουν εντοπισμό, ταξινόμηση και ιχνηλάτηση στόχων από απόσταση και σε χρόνο που ακολούθως επιτρέπουν την επιλογή της κατάλληλης τακτικής, προκειμένου να επιτευχθεί αθόρυβη προσέγγιση και να τεθεί ο εκάστοτε στόχος εντός των παραμέτρων βολής των υφιστάμενων τορπιλών.

Εντούτοις, στην περίπτωση αυτή το υποβρύχιο κινδυνεύει να εισέλθει εντός της εμβέλειας του τυχόν συστήματος ενεργού σόναρ του στόχου, ενώ δεν αξιοποιούνται οι εντυπωσιακές επιδόσεις ιδίως του παθητικού Σόναρ Πλευρικής Διάταξης FAS 3-1 με το οποίο είναι εξοπλισμένο. Παράλληλα, η κολοσσιαία οικονομική και βιομηχανική επένδυση στο πρόγραμμα υποβρυχίων του ΠΝ καθιστά αδιανόητη τον επί μακρό χρονικό διάστημα οπλισμό τους με τορπίλες τεχνολογίας της δεκαετίας του 1970 και 1960 αντίστοιχα.

Επομένως, μοιραία απαιτείται η εγκατάσταση τορπιλών συγκρίσιμου με το συνολικό τεχνολογικό επίπεδο των υποβρυχίων της κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», καθώς και του μοναδικού «ΩΚΕΑΝΟΣ». Παρά τον εξοπλισμό των εν λόγω υποβρυχίων με Κ/Β UGM-84 Sub-Harpoon, οι τορπίλες παραμένουν πολύ αποτελεσματικότερα όπλα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ, ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: http://e-amyna.com/%cf%83%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%81%cf%80%ce%af%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b2%cf%81%cf%8d%cf%87%ce%b9%ce%b1-%cf%84/

ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE-POINT.GR: Όπως φαίνεται από τον ανωτέρω ενεργό σύνδεσμο, η χρήση ελληνικών χαρακτήρων στη διεύθυνση έχει ως αποτέλεσμα την κωδικοποιημένη μεταφορά του. Έχουμε ζητήσει και στο παρελθόν μέσω επικοινωνίας με τη πλατφόρμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αν υπάρχει τρόπος το θέμα αυτό να διευθετηθεί, ώστε να μπορούμε να αναδημοσιεύουμε πιο εύκολα, παραπέμποντας τους φίλους μας στον αξιόλογο ιστοχώρο.