Ισραήλ: Εκνευρισμός για την τουρκική διπλωματική πρακτική

Από «πρώτο χέρι» έχουν την ευκαιρία οι Ισραηλινοί να διαπιστώσουν για μια ακόμη φορά την τουρκική στάση και το πως ακριβώς εννοούν στην Τουρκία την αποκατάσταση των σχέσεων...

Η Τουρκία φυσικά και δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε από αυτά που δεσμεύτηκε να κάνει όταν αποδέχθηκε τη διαμεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, περιμένοντας πάντα από την άλλη πλευρά, αφού όπως είναι άλλωστε γνωστό (!) όλος ο κόσμος χρωστάει χάρη στη χώρα αυτή που υπάρχει και σταθεροποιεί τον πλανήτη με την πεφωτισμένη ηγεσία της…

Οπότε, πρεσβευτές δεν ανταλλάχθηκαν – θυμίζουμε και την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γάζα… – ούτε τερματίστηκε η ποινική δίωξη των στρατιωτικών, αξιωματούχων και μη που συμμετείχαν στην επιδρομή στο «Μαβί Μαρμαρά».

Η διαπραγμάτευση για το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων του επεισοδίου ξεκίνησε με τους Ισραηλινούς να προσφέρουν 5 εκατομμύρια δολάρια και τους Τούρκους να ζητούν 40 εκατ. Στην πορεία οι Ισραηλινοί ανέβασαν την προσφορά τους στα 14 εκατομμύρια, ενώ οι Τούρκοι μείωσαν τις απαιτήσεις τους στα 24 εκατομμύρια δολάρια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι δυο πλευρές θα τα βρουν γύρω στα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Με ανατολίτικα παζάρια όμως «εταιρικές σχέσεις» δεν μπορούν να χτιστούν, ενώ δεν είναι διόλου βέβαιο ότι επιθυμούν οι δυο πλευρές να διατηρήσουν κάτι περισσότερο από μια επαφή και διαβούλευση σε ζητήματα όπου τα συμφέροντα συγκλίνουν.