Β. Ιράκ/Ιράν-Τουρκία: Πρόταση δημιουργίας ζώνης ασφαλείας

Ο κοινό πρόβλημα και των δυο χωρών δίνει περιθώρια συνεννόησης και συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και το ισλαμικό Ιράν. Αυτό ανέφερε πολύ πρόσφατα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, στην ουσία προδιαγράφοντας προς τη Δύση ότι άλλο πράγμα είναι οι «διευκολύνσεις» στο ΝΑΤΟ (π.χ. ραντάρ αντιπυραυλικής «ασπίδας») και άλλο η δράση του PKK την οποία και καταγγέλλουν ως «τρομοκρατία», αμφότερες οι χώρες.

Τούτων λεχθέντων, δεν εκπλήσσει το ότι οι Τούρκοι άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ιρανική πρόταση για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» εντός του ιρακινού εδάφους, στο βόρειο τμήμα, εκεί που βρίσκονται τα σύνορα του Ιράκ με το Ιράν και την Τουρκία. Δικαιολογία είναι η αντιμετώπιση της δράσης τόσο του PKK όσο και της ιρανικής εκδοχής του κουρδικού αντάρτικου, του PJAK.

Η πρόταση των Ιρανών προβλέπει όπως Τουρκία και Ιράν σταθμεύσουν δυνάμεις στα όρη Καντίλ, επιζητώντας βέβαια για λόγους πολιτικής ορθότητας και τη συνεργασία των Ιρακινών και των κουρδικών δυνάμεων. Αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις…