Ινδία: Λευκός καπνός για τα Rafale με… μείωση της τιμής

Βρέθηκε συμβιβαστική λύση ανάμεσα στους Γάλλους και τους Ινδούς για τα μαχητικά τέταρτης γενιάς τύπου Rafale, τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται 18 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, το οποίο αναμένεται να συμβεί μόλις σε τρεις εβδομάδες… Οψόμεθα.

Η τιμή στην οποία συμφώνησαν τα δυο μέρη ήταν 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι των αρχικών 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητούσε η γαλλική πλευρά, έχοντας προκαλέσει την αντίδραση των Ινδών που διαπραγματεύτηκαν πολύ σκληρά και πέτυχαν μια σημαντική έκπτωση περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δυο πλευρές έχουν λόγους να είναι ικανοποιημένες, αφού οι Γάλλοι ανοίγουν με τεράστια δυσκολία μια δυνητικά χρυσοφόρα αγορά για το μαχητικό, καθώς είναι λογικό η Dassault να φιλοδοξεί σημαντική αύξηση των παραγγελιών, ενδεχομένως δε και διεκδίκηση παραγγελία για Rafale που θα επιχειρούν από το ινδικό αεροπλανοφόρο.

Οι Ινδοί από την πλευρά τους είναι ικανοποιημένοι για την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την κάλυψη σοβαρότατων επιχειρησιακών προβλημάτων, πέραν της έκπτωσης.

Η γαλλική πλευρά δια των ωφελούμενων από τη συμφωνία χωρών έχει αναλάβει την υποχρέωση να επενδύσει ένα ποσό της τάξεως των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη γαλλική αγορά, βοηθώντας ινδικές εταιρίες (Thales και Safran εν προκειμένω) στις τεχνολογίες ραντάρ και αυτές της «μειωμένης παρατηρησιμότητας» (stealth).

Οι Γάλλοι με τη συμφωνία, για να ρίξουν την τιμή έλαβαν ως αντάλλαγμα μείωσαν τα ανταλλακτικά της αρχικής παραγγελίας που θα παραδώσουν, αλλά και το έργο για τα Rafale που θα εκτελεστεί από την ινδική αμυντική βιομηχανία. Από τη στιγμή που τα ανταλλακτικά θα τα χρειαστεί ούτως ή άλλως η Ινδία, η όλη διαπραγμάτευση δείχνει να έχει έντονα εσωτερικά πολιτικά – ινδικά – χαρακτηριστικά.