Ιαπωνία: Βλήματα αέρος-αέρος με AESA

Η Ιαπωνία πρόκειται να προβεί στην αναβάθμιση των 60 μαχητικών της F-2, τα οποία βασίζονται στη σχεδίαση του F-16, με την προσθήκη νέων πυραύλων αέρος – αέρος μέσου βεληνεκούς. Οι πύραυλοι θα είναι οι ΑΑΜ-4Β και το κόστος του όλου προγράμματος θα ανέλθει στα 320 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Έτσι, θα καταστεί εφικτή η αντικατάσταση των AIM-7F/M Sparrow που παρήγαγε η Mitsubishi Electric κατόπιν αδείας μέχρι και το 2010.

Οι ΑΑΜ-4Β αποτελούν εξέλιξη του προγενέστερου μοντέλου, ΑΑΜ-4, το οποίο είχε πιστοποιηθεί στα μαχητικά F-15J πριν από πέντε χρόνια. Η νέα έκδοση του πυραύλου θα διαθέτει ραντάρ AESA και σύστημα μετάδοσης δεδομένων, κάτι που θα επιτρέπει τους πιλότους των μαχητικών να εκτελούν ελιγμούς διαφυγής ή να απεμπλέκονται ταχύτερα για το κυνήγι νέων στόχων.

Ο πύραυλος ΑΑΜ-4Β έχει πιστοποιηθεί με το ραντάρ J/APG-2 που προσφέρει πλέον μεγαλύτερες εμβέλειες κάλυψης. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο πύραυλος θα έχει το ίδιο μέγεθος με τους AIM-7 Sparrow. Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο ΑΑΜ-4Β θα μπορεί να ενεργοποιεί το αυτόνομο σύστημα καθοδήγησης σε 40% μεγαλύτερη απόσταση απ’ ό,τι ο AIM-120 AMRAAM, ενώ θα είναι κατά ανώτερος του AA-12 Adder.