Θα πάρει η Τουρκία τα source codes του F-35 Lightning II;

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τουρκικό τύπο, φέρονται να διαπραγματεύονται την αποδέσμευση για λογαριασμό της δεύτερης έκδοσης λογισμικού του F-35. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η διαπραγμάτευση έχει να κάνει με την αποδέσμευση του πηγαίου κώδικα (source code) πτήσης των αεροσκαφών τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της Τουρκικής Αεροπορίας στο άμεσο μέλλον.

«Όταν ερχόμαστε στο ζήτημα του λογισμικού του αεροσκάφους» ανέφερε ο υφυπουργός αμυντικών βιομηχανιών Μουράτ Μπαγιάρ, «δεν μιλάμε για την αγορά όλων των κωδίκων, παρά μόνο για αυτούς οι οποίοι είναι οι πλέον κρίσιμοι για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανεξαρτησία (από ξένες πηγές) του αεροσκάφους». Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια δήλωση η οποία προδιαγράφει τη διάθεση συμβιβασμού της τουρκικής με την αμερικανική πλευρά, αν και με τη στάση της η Τουρκία, πάλι κάτι θα έχει κερδίσει…

Σύμφωνα με την Τούρκο υφυπουργό, οι χειριστές των αεροσκαφών πρόκειται να εκπαιδευτούν στα δύο πρώτα μαχητικά που έχουν παραγγελθεί, ενώ ύστερα η Άγκυρα θα παραγγείλει τον αριθμό των μαχητικών που επιθυμεί. Σε κάθε περίπτωση ο επιδιωκόμενος αριθμός είναι τα 100 αεροσκάφη ενώ το προϋπολογιζόμενο ποσό θα αγγίξει τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια.