Θα καταθέσει ο Κάρολος Παπούλιας για τον Κάρατζιτς;

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο πάλαι ποτέ ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ζήτησε από τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσουν να καταθέσει στη δίκη του ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας: «Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ζητεί την κλήτευση του Έλληνα Προέδρου Κάρολου Παπούλια», αναφέρει ο Κάρατζιτς σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1993-1996, ο κ. Παπούλιας «θα μπορούσε να καταθέσει για τις διάφορες συναντήσεις και συζητήσεις που είχε με τον κ. Κάρατζιτς, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του 1994», ανέφεραν οι συνήγοροι του κατηγορουμένου: «Λόγω των θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ Ελλήνων και Σέρβων, ο πρόεδρος Παπούλιας ήταν ένας από τους λίγους διεθνείς συνομιλητές στον οποίο οι Σερβοβόσνιοι είχαν εμπιστοσύνη και με τον οποίο μπορούσαν να συνομιλήσουν με εμπιστευτικό και ειλικρινή τρόπο», λέει ο Κάρατζιτς.

Η μαρτυρία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα επιτρέψει να αποδειχθεί η αθωότητα του κ. Κάρατζιτς στην υπόθεση του βομβαρδισμού της αγοράς του Σεράγεβο, στις 5 Φεβρουαρίου του 1994, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 67 άνθρωποι, υποστηρίζει ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας.

Τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Μήπως μια δημόσια παρέμβαση στο ζήτημα θα μπορούσε να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα της χώρας μας, τη στιγμή που όλες οι αναφορές είναι καταδικαστικές; Μήπως ένας άνθρωπος μειλίχιος σαν τον Έλληνα Πρόεδρο θα μπορούσε να παραδώσει μαθήματα διπλωματίας, την οποία εξάλλου γνωρίζει πολύ καλά; Μήπως το υπουργείο Εξωτερικών θα έπρεπε να επεξεργαστεί λίγο την υπόθεση και να δει εάν / πως η ευκαιρία που ανοίγεται δύναται να αξιοποιηθεί; Ακόμα και μια ένορκη βεβαίωση θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά…