“Αμερικανικό” το τουρκικό UAV Bayraktar

Τη χρήση από την τουρκική εταιρία Baykar Makina του συστήματος μεταφοράς όπλων Hornet για ενσωμάτωση στο μη επανδρωμένο αερόχημα Bayraktar TB2, ανακοίνωσε η αμερικανική Harris.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2015 ο βρετανικός οργανισμός αμυντικών πληροφοριών ΙHS Jane’s είχε αναφέρει την άφεση του κατασκευής Roketsan SMM (Smart Micro Munition) από το Bayraktar TB2.

Το SMM είναι ένα λέιζερ, καθοδήγησης, ανεμοπορούν πυρομαχικό που βάση ανάπτυξης του αποτελούν το επίσης κατασκευής Roketsan αντιαρματικό κατευθυνόμενο βλήμα UMTAS (επίσης γνωστό ως Mizrak) και η κατασκευής Roketsan λέιζερ καθοδήγησης ρουκέτα Cirit.

Ειδικότερα, το SMM χρησιμοποιεί τον εντοπιστή της ρουκέτας Cirit και όλα σχεδόν τα συγκροτήματα του UMTAS με εξαίρεση τον πυραυλοκινητήρα.

Σε ό,τι αφορά το Hornet, η κατασκευάστρια Harris το χαρακτηρίζει ως μικρο-πυλώνα (micro-pylon), ο οποίος με βάρος δύο λιβρών (0,9 κιλά) έχει δυνατότητα μεταφοράς μη προωθούμενων όπλων μέχρι βάρους 50 λιβρών (περίπου 9,1 κιλά) και διαμέτρου από 3 έως 12 ίντσες (7,6 – 30 εκατοστά).

Κύριο χαρακτηριστικό του Hornet είναι ένα ομφαλικό που επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων στα όπλα με τη χρήση συστημάτων που ικανοποιούν την προδιαγραφή MIL-STD-1760.

Φιλοδοξία της Harris είναι η καθιέρωση του Hornet ως του πυλώνα για την ενσωμάτωση σε αεροχήματα όπλων, που χρησιμοποιούν εύκαμπτους σωλήνες εκτόξευσης. Το μόνο που απαιτείται είναι η προσθήκη ενός πλαισίου στο επάνω μέρος του σωλήνα εκτόξευση για την προσαρμογή του στον πυλώνα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Harris βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το Hornet και με άλλες τουρκικές εταιρίες κατασκευής μη επανδρωμένων αεροχημάτων όπως η Vestel και η TAI (Turkish Aerospace Industries, κατασκευάστρια του μέσου υψομέτρου – μακράς αυτονομίας Anka).