Η Αυστρία μπλοκάρει συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για τη βίζα

Μαίνεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πόλεμος ανάμεσα στην Αυστρία και την Τουρκία, ο οποίος ξεκίνησε μετά το βέτο που άσκησε η Άγκυρα στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα Πλάσνικ, Αυστριακής πρώην υπουργού Εξωτερικών για τη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ήταν απλώς ζήτημα χρόνου ώστε να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για τα αυστριακά αντίποινα. Η Αυστρία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες – αν δεν ηγείται κιόλας – οι οποίες μπλοκάρουν την συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα της κατάργησης της βίζας.

Οι Τούρκοι εμφανίζονται εξοργισμένοι με την αυστριακή στάση, θα έπρεπε όμως να αναλογίζονται τις συνέπειες της «αυτοκρατορικής» τους συμπεριφοράς, ενώ ταυτόχρονα να εκτιμήσουν τον γείτονά τους, την Ελλάδα, ο ποίος υιοθετεί χαμηλό και συναινετικό προφίλ απέναντί τους, σε επίπεδο… παρεξηγήσεως!

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, εν όψει προφανώς διπλωματικής προσπάθειας εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα που θα επιτρέψει την ευνοϊκή κατάληξη της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, αποκαλύπτεται ότι η τουρκική εναντίωση στην αυστριακή υποψηφιότητα στον ΟΑΣΕ ήταν τόσο σφοδρή, ώστε να προειδοποιηθούν χώρες, όπως π.χ. η Λιθουανία, να αποσύρουν την υποστήριξή τους, καθότι η Άγκυρα ήταν διατεθειμένη να προβάλλει ακόμα και βέτο για να την σταματήσει!

Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι και η Τουρκία είχε τον δικό της υποψήφιο για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ, τον Ερσίν Ερτζίν, τον πρεσβευτή της στη Βραζιλία και σύμβουλο του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, ένα θέμα που είχε καλύψει το «defence-point.gr» στις 23 Απριλίου: http://www.defence-point.gr/news/?p=7454