Η αντιαεροπορική άμυνα του Euro 2012

Το ειδικό κέντρο που είναι αρμόδιο για την σχεδίαση της ασφάλειας του Euro 2012 είχε παρουσιάσει στις αρχές του έτους τα προβλήματα που αναμένει να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, τα προβλήματα που είχαν 60% – 70% πιθανότητα εμφάνισης ήταν καταστροφές και ατυχήματα επί του και στο οδικό δίκτυο, συγκρούσεις μεταξύ οπαδών, πλημμύρες, ακόμα και συντριβή αεροπλάνου.

Σε ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό κινδύνου, με πιθανότητα 50% – 60%, τοποθετήθηκαν οι βλάβες στα συστήματα τηλεπικοινωνιών, καταστροφή σε κτήρια και υποδομές, τρομοκρατικές ενέργειες και μόλυνση από ραδιενεργά υλικά.

Σήμερα αποκαλύφθηκαν κάποια από τα αντιαεροπορικά συστήματα που θα λάβουν μέρος στην ασφάλεια των αγώνων. Η καθημερινή εφημερίδα Dziennik Polski αναφέρει ότι, τα παλαιά, σοβιετικά S-125 Neva/Pechora, καθώς και τα εγχώριας ανάπτυξης GROM, θα είναι μερικά από αυτά που θα συμπληρώνουν τον τομέα της αεράμυνας, μαζί με ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων του Πολωνικού Στρατού και Ναυτικού.