‘Αρμενική γενοκτονία’ αποφάσισε Επιτροπή της Γερουσίας-ΗΠΑ…

Για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια και παρά τη λυσσώδη αντίδραση του τουρκικού λόμπι, συνεπικουρούμενο από τον Λευκό Οίκο που δεν ήθελε να διαταράξει τις ήδη βεβαρυμμένες σχέσεις με την Άγκυρα, η πανίσχυρη Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας πέρασε απόφαση στην οποία αναγνωρίζεται η αρμενική γενοκτονία…

Η απόφαση καλεί τη Γερουσία να τιμήσει τη μνήμη αυτού του εγκλήματος και ενθαρρύνει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, να διασφαλίσει ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα συμβαδίζει με αυτή την πραγματικότητα. Πρόκειται σαφώς για μια απόφαση που θα προκαλέσει σοβαρούς – περαιτέρω – τριγμούς στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA: Armenian National Committee of America), αναφέρεται ότι η απόφαση επιβεβαιώνει τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην αλήθεια και αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην πολιτική άρνησης της γενοκτονίας από την πλευρά της Τουρκίας.

Παράλληλα, συνεχίζει η ανακοίνωση, η απόφαση στέλνει σαφές μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ να τερματίσει την συνέργεια με την απόπειρα συγκάλυψης από την πλευρά της Άγκυρας. Η ανακοίνωση ευχαριστεί τον πρόεδρο της επιτροπής, Δημοκρατικό Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Νιου Τζέρσεϊ), που πέτυχε την υπερψήφιση της απόφασης, με ψήφους 12 υπέρ και 5 εναντίον, ενώ απείχε ένας Γερουσιαστής.

Ειχε προηγηθεί συνομιλία τηλεφωνική του Νταβούτογλου με τον Τζον Κέρι, χωρίς όμως αποτέλεσμα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών αν δηλώνει, ότι δεν αναμένει κάποια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης Ομπάμα, στη γραμμή της απόφασης της Επιτροπής…