ΗΑΕ: Επένδυση μέσω Ν. Κορέας σε τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο;

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επένδυσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στο δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο που σκοπεύει να χτίσει η Τουρκία, εάν το έργο ανατεθεί σε εταιρία της Νότιας Κορέας (στη φωτγραφία οι πρόεδροι των ΗΑΕ και της Νότιας Κορέας). Αυτό αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ για το πυρηνικό εργοστάσιο που σκοπεύει η χώρα του να αποκτήσει στην περιοχή της Σινώπης στα βόρεια της χώρας, στη Μαύρη Θάλασσα.

Η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ομιλίας του Γιλντίζ σε ενεργειακό συνέδριο που διεξήχθη στην ανατολική περιφέρεια Καϊσερί. Με τον τρόπο δε που έθεσε το θέμα, ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε να προδιαγράφει τον νικητή του σχετικού διαγωνισμού, δηλαδή την αποδοχή της νοτιοκορεατικής υποψηφιότητας, έναντι της ιαπωνικής και της κινεζικής που έχουν επισήμως υποβάλλει σχετικές προτάσεις.

Η Τουρκία κινείται επιθετικά στην κατεύθυνση της πυρηνικής ενέργειας τη στιγμή που παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία έχουν αποφασίσει να την εγκαταλείψουν. Θα φτιάξει τρεις πυρηνικούς σταθμούς εντός μιας πενταετίας για να μειώσει την εξάρτησή της στις εισαγωγές ενέργειας καλύπτοντας την εγχώρια ζήτηση, ένα θέμα στο οποίο συχνά αντιμετωπίζεται πρόβλημα.

Η πρώτη συμφωνία που αφορά στον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου, σε μια σεισμογενή περιοχή απέναντι από την Κύπρο, στην επαρχία της Μερσίνας, συνομολογήθηκε με τη Ρωσία το 2010.