Ευρωκοινοβούλιο: Συνεδρίαση – εφιάλτης για Κύπρο-Χριστόφια…

Μια από τις δυσκολότερες μέρες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντιμετώπισε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου μίλησε προς τους Ευρωβουλευτές για την ανάγκη δάσωσης της χώρας.

Το κλίμα που συνάντηση ήταν εχθρικό με Ευρωβουλευτές να ξεπερνούν τα εσκαμμένα και να συμπεριφέρονται με απρέπεια απέναντι σε έναν εκλεγμένο ηγέτη χώρας – μέλους. Σε γενικές γραμμές, η παρουσία Χριστόφια ήταν αξιοπρεπής, ενώ ορισμένες από τις απαντήσεις που έδωσε στις – έως και αήθεις – επιθέσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «πληρωμένες».

Ασχέτως του αν υποστηρίζει κανείς τον συγκεκριμένο πολιτικό ή όχι, δεν μπορεί παρά να δει ότι οι απρέπειες δεν ήταν προσωπικές στην πλειοψηφία τους, αλλά κατευθύνονταν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως αναμενόταν, επίθεση δέχθηκε για τους «χαλαρούς» κανόνες ελέγχου του κεφαλαίου στη χώρα και για «ξέπλυμα χρήματος». Κάποιοι του επιτέθηκαν και για το ότι είναι κομουνιστής (!) για να λάβουν την απάντηση ότι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει η ελευθερία της έκφρασης ή όχι.

Ο Χριστόφιας αποκάλεσε την πολιτική της λιτότητας ως «συνταγή βεβαίας καταστροφής που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους». Ο Βέλγος Ευρωβουλευτής Ντερκ Ζαν Επίνκ, με προφανώς ειρωνική διάθεση, απευθύνθηκε στον Χριστόφια ακόμα και στα ρωσικά (!) ρωτώντας τον εάν η ΕΕ καλείται να διασώσει του Ρώσους δισεκατομμυριούχους, κάνοντας κακό χιούμορ με τη φράση «Mr President you are going from the [Russian] rouble to the rubble», που σημαίνει «κύριε πρόεδρε πηγαίνετε από το ρούβλι στα χαλάσματα»…

Ήταν ο ίδιος που τον ρώτησε και για τα περί κομουνισμού, με αποτέλεσμα να προκληθεί η παρέμβαση άλλου Ευρωβουλευτή για να ανακαλέσει στην τάξη τον συνάδελφό του, λέγοντάς του ότι η αναφορά του ήταν «εξαιρετικά αγενής και επιθετική». Ο Χριστόφιας του απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι οι ιδεολογίες, αλλά ο τρόπος εφαρμογής τους από τους ανθρώπους…

Εν κατακλείδι, ο Χριστόφιας ζήτησε όπως η ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών τουλάχιστον στο ύψος των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στη διαγραφή του ελλαδικού χρέους, θα πρέπει να γίνει απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (ESM: European Stability Mechanism) και να μην επιβαρύνει το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας.