Ερντογάν κατά Economist και… ισραηλινού λόμπι

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των τελευταίων προεκλογικών του ομιλιών και προκειμένου να αυξήσει τη συσπείρωση στο πρόσωπό του, επιτέθηκε κατά του βρετανικού περιοδικού Economist και του Ισραήλ.

Νωρίτερα το περιοδικό είχε γράψει σε άρθρο του ότι από τότε που ο Τ. Ερντογάν κέρδισε τις πολιτικές μάχες με τη δικαστική εξουσία και το στρατό, δεν έχει αντίπαλους μηχανισμούς ελέγχου κι αφέθηκε στον εγωισμό του και τα αυταρχικά του ένστικτα.

Έτσι την επόμενη ημέρα, σε ομιλία του, δήλωσε «προφανώς ο χαιρετισμός που έστειλε ο πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο Ισραήλ βρήκε την απάντησή του. Ένα διεθνές περιοδικό, λέω και το όνομά του – Economist – δημοσιεύει μια ανάλυση. Όχι έμμεσα, αλλά άμεσα, λέει ‘’Ψηφίστε CHP’’. Πόσο απερίσκεπτο είναι αυτό;»

Αντίστοιχα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μπεσίρ Αταλάι, δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ΖΑΜΑΝ ότι «όλοι ξέρουμε την απήχηση που έχει το ισραηλινό λόμπι στα διεθνή ΜΜΕ. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια αντανάκλαση της πολιτικής της Τουρκίας σε σχέση με το Ισραήλ και του Παλαιστινίους.»

Με αυτό το κλίμα πόλωσης που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Τ. Ερντογάν βρίσκοντας ως αντίπαλο τον βρετανικό… Economist, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε σε λίγες ημέρες την αποχώρηση της δεύτερης αποστολής του Μαβί Μαρμαρά προς το Ισραήλ.