Εντυπωσίασε ο «ταξιδευτής» της RAF στο Air Tatoo

Αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες ατραξιόν της φετινής διοργάνωσης του αεροπορικού σόου της Βρετανίας στο Φέρφορντ, το γνωστό ως «Air Tatoo». Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος αεροσκάφος που θα διαθέτει η Βρετανικής Βασιλική Αεροπορία, το οποίο θα αξιοποιείται επιχειρησιακά σε δύο ρόλους.

Πρόκειται για το αεροσκάφος Airbus A330-200 το οποίο θα αξιοποιείται από τη RAF τόσο σε ρόλους εναέριου ανεφοδιασμού όσο και ως μεταφορικό αεροσκάφος. Προορίζεται για την αντικατάσταση των VC10 και των TriStar και αναμένεται να εισαχθεί σε υπηρεσία αργότερα, εντός του έτους.

Μαζί με τα αμερικανικά C-17 (Boeing), C-130J (Lockheed Martin) και το ευρωπαϊκό αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών A400M, η RAF θα διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στόλους μεταγωγικών αεροσκαφών στον κόσμο, δίνοντάς της τη δυνατότητα όχι μόνο να καλύπτει τις δικές της επιχειρησιακές απαιτήσεις, αλλά και να αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη στους συμμάχους της.

Το αεροσκάφος «βαφτίστηκε» επισήμως στο «Air Tatoo» με το όνομα «Voyager» που σημαίνει «ταξιδευτής». Η RAF θα αποκτήσει συνολικά 14 αεροσκάφη του τύπου. Θα εδρεύει όπως και το σύνολο του μεταφορικού στόλου της RAF στην αεροπορική βάση Briza Norton (εκεί μεταφέρθηκε σχετικά πρόσφατα το σύνολο του στόλου μεταφορικών αεροσκαφών). Το αεροσκάφος σχηματίζει έναν τεράστιο… σταυρό, εάν υπολογίσει κανείς ότι το μήκος του είναι 60 μέτρα, όσο και το εκπέτασμα των πτερύγων του.

Οι επιχειρησιακές του δυνατότητες είναι εντυπωσιακές. Μπορεί να μεταφέρει 300 στρατιώτες με το φορτίο τους σε απόσταση περίπου 10.000 χιλιομέτρων. Επίσης να ανεφοδιάσει άλλα αεροσκάφη αφού μεταφέρει 100.000 λίτρα καυσίμου! Ο ρυθμός τροφοδοσίας των αεροσκαφών είναι 5.000 λίτρα ανά λεπτό. Για να συνειδητοποιήσουμε την ταχύτητα αρκεί να αναφέρουμε ότι ο αντίστοιχος ρυθμός της αντλίας σε ένα βενζινάδικο είναι 40 λίτρα το λεπτό…