Ενθαρρυντικές οι επαφές Βλ. Πούτιν και Αντώνη Σαμαρά

Μετά από μια περίοδο περίπου δυόμιση χρόνων που οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας ήταν παγωμένες, επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι έγινε η πρώτη προσπάθεια αναθέρμανσης της ελληνορωσικής συνεργασίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. που επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Ρωσίας συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα, ο οποίος ταξιδεύει με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του κόμματος, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον επικείμενο πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και σημερινό πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν και συμφώνησαν να είναι σε επαφή το επόμενο διάστημα, ώστε να ξεπεραστούν και τα προβλήματα που υπάρχουν στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Σύμφωνα με όλες τις ανταποκρίσεις, η συνάντηση των δυο πολιτικών έγινε σε πολύ καλό κλίμα και κάλυψε κάθε ζήτημα ελληνικού ενδιαφέροντος, ενώ προσδιορίστηκαν και πρωτοβουλίες για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: ενέργεια, τουρισμός, εξαγωγές, αλλά κυρίως στην προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Στις συνομιλίες Πούτιν και Σαμαρά δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μια μακροπρόθεσμη, όχι ευκαιριακή, συνεργασία των δύο χωρών και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει εκατέρωθεν προθυμία για την προώθηση μιας γόνιμης συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Α. Σαμαράς εξέθεσε στον Ρώσο ηγέτη την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα και τις προοπτικές που υπάρχουν και εισέπραξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη διάθεση του Πούτιν να βοηθήσει τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος Πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ρωσίας για επενδύσεις στην Ελλάδα και εμπλοκή στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και σε έργα υποδομών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρόμους. Από την άλλη πλευρά, ο Α. Σαμαράς έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα διευκόλυνσης της πρόσβασης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά: «Μείναμε σύμφωνοι να βρισκόμαστε σε επαφή. Η Ελλάδα έχει ανάγκη σήμερα όλους τους φίλους της. Και η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ένας φίλος πολύτιμος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με τη δήλωση αυτή ο Α. Σαμαράς έδειξε ουσιαστικά την ευαρέσκειά του για το αποτέλεσμα της συνομιλίας του με τον Βλ. Πούτιν, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, θα διεκδικήσει στις 4 Μαρτίου την εκλογή του για δεύτερη φορά στην προεδρία της χώρας. H επίσκεψη του κ. Σαμαρά προβλήθηκε ιδιαίτερα στη Ρωσία και το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti με τίτλο: «Ο Πούτιν συζήτησε με ηγέτη ελληνικού κόμματος την κρίση στη Ευρωζώνη».

Μεταξύ άλλων το τηλεγράφημα που επικαλούνταν αξιωματούχο της ρωσικής κυβέρνησης, ανέφερε: «Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε η παρούσα κατάσταση καθώς και οι προοπτικές της ανάπτυξης των διμερών ρωσοελληνικών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία σε πολλούς και διάφορους τομείς». Επίσης, ότι «οι κκ. Πούτιν και Σαμαράς αντάλλαξαν λεπτομερώς απόψεις σχετικά με την κρίση στην Ευρωζώνη». Ο Α. Σαμαράς είχε φροντίσει πριν από τη συνάντηση να στείλει μήνυμα, μέσω συνεντεύξεων που παραχώρησε σε μεγάλα ΜΜΕ της Ρωσίας και με δηλώσεις του, ότι Ρώσους και Έλληνες τους συνδέουν πολλά και συμπλήρωσε: «Ο δρόμος έχει ανοίξει. Με σωστή δουλειά, μπορεί να έχουμε σωστά αποτελέσματα».

Στο επίκεντρο της συνομιλίας των Πούτιν και Σαμαρά βρέθηκε το ενεργειακό θέμα και οι αγωγοί φυσικού αερίου. Η Μόσχα -λόγω της στάσης της Ελλάδας τα δυο τελευταία χρόνια και του παγώματος των διμερών σχέσεων- εξέταζε ουσιαστικά την παράκαμψη της Ελλάδας – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – και για προτίμηση διέλευσης του αγωγού από τη Βουλγαρία και τη Σερβία, καθ’ οδόν προς τη δυτική Ευρώπη. Η στάση των Βουλγάρων βέβαια στο ζήτημα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη έχει μεταβάλλει τη ρωσική στάση απέναντι στη φιλοδυτική κυβέρνηση Μπορίσοφ.

Ο Α. Σαμαράς, είχε προλειάνει το έδαφος με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, όπου υποστήριξε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας. Ο Βλ. Πούτιν στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου επιταχύνεται και θα ξεκινήσει πριν το τέλος του 2012, αντί της άνοιξης του 2013, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος Πρωθυπουργός, τόνισε στον Α. Σαμαρά, ότι έως τότε, η Ρωσία επιθυμεί να έχουν ληφθεί από τις χώρες εταίρους του έργου, όπως η Ελλάδα, όλες οι σοβαρές αποφάσεις, που απαιτούνται (π.χ. ποσότητες, διαδρομές κ.λπ.). Επίσης, ο Πούτιν έφερε στο τραπέζι και το ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που έχει παγώσει λόγω της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας, αλλά συνεχίζει, ως φαίνεται, να ενδιαφέρει τη ρωσική πλευρά.

Σημαντική ήταν και η συνάντηση που είχε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον κολοσσό του φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές για την εμβάθυνση της ελληνορωσικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, εξετάστηκε η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής παραγωγής ενέργειας και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην προμήθεια αέριου και στο πως θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο στην Ελλάδα. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ Μ. Παπαγεωργίου, ο κ. Μίλερ έθεσε και την ιδέα για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, το περισσεύων ηλεκτρικό ρεύμα της οποίας θα μπορούσε να εξάγεται στην Ιταλία.