Δύο Arleigh Burke για το ΠΝ μέχρι το 2019… πρωταπριλιά στις 31/3

Το «Naval Analyses» μεταδίδει στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η Ελλάδα και συγκεκριμένα το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει δύο αντιτορπιλικά τύπου Arleigh Burke μέχρι το 2009 με σκοπό να αποσύρει τέσσερις φρεγάτες τύπου Kortenaer (ολλανδικές «S»):

«Greece acquires two Arleigh Burke class destroyers from #USNavy; USS Stout & USS Laboon will replace four Kortenaer class frigates by 2019».

«The two destroyers will be definitely the most advanced warships in the Mediterranean and the first AAW ships for Greece after about 15 yrs».

Παρότι στο δημοσίευμα προσδιορίζονται και τα ονόματα των αντιτορπιλικών USS Stout και USS Laboon, συνυπολογίζοντας τα α) «too good to be true», συν 2) αύριο είναι πρωταπριλιά… οπότε ίσως κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν τη δική τους πλάκα μια μέρα νωρίτερα, παραμένουμε επιφυλακτικοί απέναντι στο δημοσίευμα για συγκεκριμένους λόγους.

Δεν είναι μυστικό ότι στην άτυπη «σειρά» προτεραιότητας για την παραλαβή τέτοιων πλοίων βρίσκονται η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα, ενώ μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, αν δεν μας απατά η μνήμη μας, το αμερικανικό Πεντάγωνο μας είχε απαντήσει σε σχετική υποβολή ερωτήματος, ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα. Άλλο η επιθυμία και άλλο η πραγματικότητα.


Επίσης, εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει αποδεσμευθεί το αντιαεροπορικό σύστημα SM-2 για την Ελλάδα, για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις «αυθόρμητες» ενστάσεις που θα μπορούσαν να εγερθούν, ενώ και από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) οι αντιδράσεις δεν οδηγούν στο συμπέρασμα μάλλον ότι το θέμα υφίσταται.

Περαιτέρω, θα απαιτούνταν εργασίες εμβάθυνσης στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, καθώς θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν μόνο στη Σούδα. Χρειάζεται και δημιουργία άλλων υποδομών όπως γι την τροφοδοσία τους με ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ. Προφανώς, καλύτερη πηγή για να πληροφορηθούμε τι συμβαίνει, είναι το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Θα ήταν εξαιρετική είδηση, αφού με τρία Arleigh Burke εξοπλισμένα με SM-2 θα καλύπταμε ολόκληρο το FIR και τα οπλικά συστήματα αυτά θα ήταν το απόλυτο «game changer», αλλά προς το παρόν και δεν μπορούμε να την επιβεβαιώσουμε και έχουμε όπως εξηγήθηκε, σοβαροί λόγοι για να αμφιβάλουμε.

Πάντως, για την Ιστορία, το θέμα είχε τεθεί και πολύ παλαιότερα, από τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και επικεφαλής σήμερα της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, έστω με λίγο έμμεσο τρόπο… «θα ήταν πολύ ωραίο να μπορούσαμε να αποκτήσουμε αντιτορπιλικά Arleigh Burke»!