Δηλώσεις Σαμαρά για αγωγούς και σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας…

Οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο επίπεδο, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε, γι’ αυτό και στόχος της ΝΔ, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις ερχόμενες εκλογές, είναι να αλλάξει τα υπάρχοντα αρνητικά δεδομένα, αρχής γενομένης από την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, δήλωσε στα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέπτεται από χθες τη Μόσχα.

Μιλώντας, από την Αθήνα, σε Ρώσους δημοσιογράφους για τα μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, ο κ. Σαμαράς είπε ότι σήμερα αυτά τα έργα, είτε έχουν ανασταλεί είτε έχουν βαλτώσει. «Εμείς προτιθέμεθα να τα ξεμπλοκάρουμε και να τα θέσουμε ξανά σε προτεραιότητα μαζί με κάθε μορφής μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα και περνούν από το ελληνικό έδαφος. Πιστεύουμε ότι αυτά βοηθούν και την ανάπτυξη της χώρας μας και τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης», είπε ο κ. Σαμαράς.

Η Ελλάδα, μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας επίσης και «ευρύτερα έργα υποδομής, σε ενέργεια, μεταφορές και υπηρεσίες που επιτρέπουν στην Ελλάδα και να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά και να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μια σειρά διαφορετικούς τομείς, από την παραγωγή και εξαγωγή οπωροκηπευτικών ως την τουριστική κατοικία και τις μαρίνες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «υπάρχει ευρύ φάσμα επενδυτικών δυνατοτήτων για ξένες επενδύσεις γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για επενδύσεις που μπορούν να προσελκύσουν το ρωσικό ενδιαφέρον. Στην ενέργεια και τις υποδομές της, αναμφίβολα, αλλά και πέραν αυτών».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Α. Σαμαράς είπε στο ίδιο πρακτορείο ότι «η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση και θα γινόταν μια πολύ κακή και ολέθρια εξέλιξη για την Ελλάδα. Και αμέσως και σε μεσοπρόθεσμη προοπτική», γι’ αυτό και τόνισε ότι «εάν δοθεί στην Ελλάδα ευκαιρία ανάπτυξης, να είναι ανταγωνιστική και εξωστρεφής, αν της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα μεγάλα και μέχρι τώρα αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ορυκτών και ακινήτων, πιστεύω, ότι η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει ένα πραγματικό αναπτυξιακό άλμα».

«Σήμερα, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, ως επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης», παρατήρησε ο Α. Σαμαράς, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «ο ελληνικός λαός θα μπορέσει στο σύντομο μέλλον, να μετατρέψει τη χώρα του σε υπόδειγμα σύγχρονης ανάπτυξης. Και εδώ υπάρχουν δυνατότητες, τις οποίες θα αναζητήσουμε και θα αξιοποιήσουμε από κοινού, με όλους τους φίλους μας».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις για το PSI είπε ότι «δεν θα ήταν σωστό να ασκήσω κριτική αυτή τη στιγμή, που οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο πιο σημαντικό στάδιο. Οφείλω να σας πω όμως, ότι είναι μια απόλυτη και κομβική προτεραιότητα, να κάνουμε το ελληνικό χρέος «βιώσιμο», δηλαδή τέτοιο, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτησή του στο μέλλον. Ελπίζω, ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Στη συνέχεια, βεβαίως, θα πρέπει να ανασηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά. Αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιο φως στο τέλος του τούνελ. Προσπαθούμε να επιστρέψουμε στον ελληνικό λαό την αυτοπεποίθηση, την πίστη στον εαυτό του και την ελπίδα για το μέλλον. Και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «με μέτρα που ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και αλλάζουν τον προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας. Με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια».

Μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε θετικός ως προς την κατάργηση της βίζας για την είσοδο των Ρώσων πολιτών στην ΕΕ και ανακοίνωσε την πρόταση της ΝΔ να χορηγείται άμεσα άδεια παραμονής για 10 χρόνια, σε όσους Ρώσους και κατοίκους τρίτων χωρών εκτός ΕΕ αγοράζουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Η δήλωση αυτή συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των πρώτων, που αναμεταδίδουν τα ρωσικά δελτία ειδήσεων στον ηλεκτρονικό Τύπο. Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ «πέραν της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων, υπάρχει και ένα πιο βαθύ πνευματικό περιεχόμενο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί και να προωθηθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις», αναδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Ρωσίας, οι οποίοι «συνδέονται μεταξύ τους, χάρη στην ιστορία, τον κοινό πολιτισμό και την ορθοδοξία».

 

«Η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο θρησκεία των δύο λαών μας. Συνδέεται στενά με την ιστορία τους και αποτελεί ένα γερό συστατικό της πολιτιστικής ταυτότητας των σύγχρονων Ελλήνων και Ρώσων. Η Ορθοδοξία προσδιορίζει τον τρόπο σκέψης και δράσεων, προσδιορίζει και το πώς βλέπουν οι λαοί μας τον υπόλοιπο κόσμο» είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δέχθηκε και αρκετές ερωτήσεις για την προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ και τις πρόσφατες ρωσικές αντιδράσεις σε αυτήν.

«Όπως γνωρίζετε η υπόθεση Βατοπεδίου χρησιμοποιήθηκε για να πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» είπε ο Α. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «δύο τουλάχιστον εξεταστικές επιτροπές, που συστάθηκαν και επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης, αλλά και επί της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν βρήκαν κανένα απολύτως επιβαρυντικό στοιχείο βλάβης του δημοσίου συμφέροντος της χώρας, όπως δεν βρέθηκαν ούτε ίχνη «πολιτικού χρήματος», ούτε διαδρομή «πολιτικού χρήματος». Έτσι η υπόθεση αυτή έκλεισε στην πολιτική της πτυχή, οριστικά. Κάποιοι ίσως τη χρησιμοποιούν για πολιτικές σκοπιμότητες».

«Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να κλείσει και στη δικαστική της πτυχή, να διευκρινιστεί πλήρως και σε βάθος, για να σταματήσει να υπάρχει η παραμικρή εκμετάλλευση. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Εκείνο που μπορώ να πω, αυτήν τη στιγμή, είναι ότι σύντομα θα λάμψει όλη η αλήθεια και θα σταματήσει αυτή η θλιβερή υπόθεση να δηλητηριάζει και την εσωτερική πολιτική ζωή της Ελλάδας και την εικόνα της Ορθοδοξίας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.