ΔΕΝ έχουν σύνορα οι θάλασσες… τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας!

Ενεοί μείναμε όσοι έτυχε να παρακολουθήσουμε τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού και αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καθώς λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το μεταναστευτικό και το κύμα προσφύγων που εγκαταλείπει την Συρία και άλλες χώρες όπου μαίνονται συγκρούσεις… πέταξε το αμίμητο: «Έχουν σύνορα οι θάλασσες και δεν το ξέρουμε;»

Πρόκειται για σοκαριστική αναφορά, στην κυριολεξία, η οποία χρήζει διευκρίνισης από τον Τσίπρα, καθότι οι «παρανοήσεις» που μπορούν να ανακύψουν είναι ουκ ολίγες… Ας δούμε όμως την ακριβή διατύπωση της απάντησης, η οποία στόχο είχε να ψέξει την Ευρώπη για τη στάση της απέναντι στο θέμα:

«Το Αιγαίο ξεβράζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση από τον Σταύρο Θεοδωράκη. Τι ήθελαν να βυθίζουμε βάρκες και να ξεβράζουν οι ακτές μας παιδάκια; Δεν παραλάβαμε τίποτα στον τομέα αυτό. Το θέμα έχει παγκόσμιες διαστάσεις. Αντί να απολογηθούν γιατί έβλεπαν ότι ερχόταν το κύμα προσφύγων λένε πως ανοίξαμε τα σύνορα. Έχουν σύνορα οι θάλασσες και δεν το ξέρουμε;»

Η απάντηση είναι ότι ΝΑΙ οι θάλασσες έχουν σύνορα αγαπητέ Αλέξη. Και για τα σύνορα αυτά, στην περιοχή μας, διεξάγεται ένα νέο «μεγάλο παιχνίδι», από το οποίο θα κριθεί η οικονομική ευημερία των λαών της περιοχής στο προσεχές μέλλον και θα προχωρήσουν είτε με εμάς, είτε χωρίς εμάς. Ανάμεσά τους και η Κύπρος…

Ένα «παιχνίδι» στο οποίο η Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής εκτός, παραδομένη είτε σε πολιτικούς που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα στον εν λόγω τομέα, είτε σε φορείς τραγικών ιδεοληψιών, που δεν αντιλαμβάνονται ποιες μπορεί να είναι οι πολυεπίπεδες συνέπειες, εάν τέτοιες αφελείς δηλώσεις μετατραπούν σε «κρατική πολιτική».

Προς το παρόν πάντως, οι χώρες της περιοχής προχωρούν χωρίς την Ελλάδα που τελεί σε πλήρη αφασία και δεν μπορεί να δει πέρα από τη μύτη της. Από τη μία οι αφελείς που θεωρούν ότι μόνη της η χώρα μπορεί να εξορύξει τους όποιους θησαυρούς κρύβουν τα ελληνικά ύδατα και από την άλλη όσοι σου απαντούν με επιχειρήματα επιπέδου… καρέτα-καρέτα και άλλα διεθνιστικά… Έτσι δε σώζεται πάντως η χώρα.