Δήμας: «Στην Συρία δολοφονούνται άνθρωποι»

Η Αθήνα λαμβάνει πλέον ανοιχτά επικριτική στάση απέναντι στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ το οποίο στην ουσία το κατηγορεί για «δολοφονίες πολιτών». Η σκληρή αυτή δήλωση έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γερμανού ομολόγου του Γκίντο Βεστερβέλε στην Αθήνα και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε μία αποστροφή του λόγου του ο Σ. Δήμας αναφερόμενος στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Γερμανό ομόλογό του υπογράμμισε τα εξής: «συζητήσαμε και θα συνεχίσουμε την συζήτησή μας αμέσως μετά, για τα θέματα της γειτονιάς μας, του αραβικού κόσμου, για το θέμα της Συρίας και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες εκεί και την ανάγκη να σταματήσουν οι δολοφονίες πολιτών» και συνέχισε κάνοντας έκκληση πως στην Δαμασκό: «Πρέπει να ακούσουν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που σήμερα απηύθυνε νέα έκκληση» και να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε πως επιτέλους η ελληνική εξωτερική πολιτική φαίνεται να λαμβάνει μία πιο ορθολογική στάση, συμβατή με τα εθνικά της συμφέροντα, εγκαταλείποντας τις επιφανειακές ιδεοληψίες του παρελθόντος. Να θυμίσουμε ότι η στάση του Άσαντ τα τελευταία χρόνια είναι τουλάχιστον «μη φιλική» απέναντι στα ελληνικά συμφέροντα. Απομένει να δούμε την ίδια αλλαγή στάσης και τον ρεαλισμό και στα θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος στην Ανατολική Μεσόγειο.