Γκάφα ή όχι το ταξίδι Νταβούτογλου στη ΝΑ Τουρκία;

Επί δύο ημέρες (Πέμπτη και Παρασκευή) ο πολυπράγμων υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, βρέθηκε στη Νοτιοανατολική Τουρκία και συγκεκριμένα στο Ντιγιάρμπακιρ εν όψει των εορτασμών για την κουρδική πρωτοχρονιά, το Νεβρόζ, στο πλαίσιο της καμπάνιας της κυβέρνησης να ενισχύσει τη δυναμική επίλυσης (;) του κουρδικού προβλήματος που ταλαιπωρεί τη χώρα επί δεκαετίες.

Ωστόσο, η υπόθεση θύμισε λίγο Ελλάδα, όταν γίνεται κάτι στη Θράκη και ζητάνε διάφοροι από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να κάνει καταδικαστικές δηλώσεις, χωρίς να αντιλαμβάνονται και να συνυπολογίζουν, ότι το μήνυμα που θα στελνόταν είναι ότι είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εξωτερικών, άρα… κατά βάθος και οι ίδιοι πιστεύουμε ότι τα εδάφη στη Θράκη δεν είναι ελληνικά!

Έτσι κι ο Νταβούτογλου με την παρουσία του στα κουρδικά «λημέρια» κινδυνεύει να «παρεξηγηθεί» και η προσπάθειά του να ενισχύσει τις προοπτικές κατάληξης σε συμφωνία ανάμεσα στους Κούρδους και τους Τούρκους θα μπορούσε να έχει και αρνητικές διαστάσεις.

Ο αντίλογος είναι, ότι το κουρδικό δεν είναι ένα αμιγώς τουρκικό πρόβλημα, αλλά περιφερειακό, αφού εκτός της Τουρκίας, κουρδικούς πληθυσμούς έχουν όλες οι χώρες της «γειτονιάς» (Ιράν, Ιράκ, Συρία) και μάλιστα με γεωγραφική συνέχεια μεταξύ τους. Οπότε, σύμφωνα με αυτή τη οπτική, με την παρουσία του ο Νταβούτογλου στο Ντιγιάρμπακιρ, επί της ουσίας προκαλούσε το ενδιαφέρον των υπόλοιπων Κούρδων, αυτών που ζουν μεν στην ευρύτερη περιοχή, αλλά εκτός Τουρκίας.