Σκάνδαλο με ιρανικά κεφάλαια για το Deutsche Boerse

Συνεχίζονται οι μηνύσεις κατά μεγάλων γερμανικών εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα πλαίσια εφαρμογής της κρατικής νομοθεσίας. Μετά τη Deutsche Bank σειρά είχε η Clearstream Banking S.A. του Λουξεμβούργου, που είναι εταιρεία του ομίλου της Deutsche Boerse AG.

Μετά τη βομβιστική επίθεση στο στρατόπεδο των Πεζοναυτών στη Βηρυτό το 1983, ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ επιδίκασε το 2003 στις οικογένειες των θυμάτων συνολική αποζημίωση 1,87 δις ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το Ιράν ήταν υπεύθυνο για την οργάνωση της βομβιστικής επίθεσης, οπότε και θα έπρεπε να πληρώσει το επιδικασθέν ποσό.

Οι οικογένειες των θυμάτων κατέθεσαν μηνύσεις κατά της Clearstream Banking που ανήκει στην εταιρεία Γερμανικό Χρηματιστήριο, λόγω του ότι βοήθησε το Ιράν να εξασφαλίσει την απελευθέρωση 174 εκατομμυρίων ευρώ σε κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις για λογαριασμό του Ιράν, τα οποία έπειτα μεταφέρθηκαν εκτός του αμερικανικού οικονομικού συστήματος. Δηλαδή, εκτός αμερικανικού ελέγχου, καθώς βρίσκονταν σε λογαριασμούς στη Citibank.

Σύμφωνα με τους συγγενείς των θυμάτων, στη σκανδαλώδη αυτή διαδικασία συμμετείχε και δεύτερη τράπεζα, της οποίας τα στοιχεία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα. Αυτό έγινε με απόφαση του δικαστή για να μην υπάρξει πρόβλημα στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και ως σεβασμό προς τη νομοθεσία του Λουξεμβούργου.

Η Clearstream απέφυγε να κάνει λεπτομερή ανακοίνωση για το ζήτημα, καθώς οι έρευνες είναι σε εξέλιξη. Αρκέστηκε μόνο να δηλώσει ότι τα χρήματα στους λογαριασμούς της Citibank ήταν δικά της και όχι του Ιράν. Από την πλευρά του το Γερμανικό Χρηματιστήριο απλά αναφέρει το γεγονός στην ετήσια έκθεσή του για το 2010. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η Clearstream σκοπεύει να υπερασπιστεί τον εαυτό της με όλους τους νόμιμους τρόπους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταθέσει στο δικαστήριο οι δικηγόροι της Clearstream, τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν «παγώσει» ανήκαν στο Ιράν, ήταν σε μορφή ομολόγων κι όχι καταθέσεων. Όπως ισχυρίστηκαν οι νομικοί εκπρόσωποι της τράπεζας, από τα 1,87 δις ευρώ τα 174 εκατομμύρια ήταν δικά της και μόνο τα υπόλοιπα του Ιράν.

Το γεγονός αυτό χρησιμοποιείται πλέον ως επιχείρημα από την πλευρά των γερουσιαστών που είναι αντίθετοι με την εξαγορά του NYSE (New York Stock Exchange) από το Γερμανικό Χριματιστήριο. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθυ Γκάιτνερ έχει δεχθεί πολιτικές επιθέσεις στη σχετική επιτροπή του Κογκρέσου, αλλά αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο. Από την πλευρά του και το Γερμανικό Χρηματιστήριο αρνήθηκε να σχολιάσει τα επιχειρήματα των γερουσιαστών. Χαρακτηριστικά ένας εκ των γερουσιαστών ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών «σας ενδιαφέρει το γεγονός ότι το NYSE θα εξαγοραστεί από μια εταιρεία που φαίνεται ότι έχει δοσοληψίες με το Ιράν;»