Βούλγαροι σε Δήμα: Ξεχάστε Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Με τον πλέον διπλωματικά ξεκάθαρο τρόπο, η Βουλγαρία έθεσε τον αγωγό μεταφοράς πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη εκτός ελληνο-βουλγαρικής ατζέντας, η οποία κατά τα άλλα πρόκειται να αναβαθμιστεί κάθετα…

Στις κοινές δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο Βούλγαρος Ν. Μλαντένοφ και ο Στ. Δήμας, στην ουσία -και με τον τρόπο τους- επιβεβαίωσαν την απόφαση της Σόφιας για τον εν λόγω αγωγό. Από τη μία πλευρά ο Σ. Δήμας με διπλωματικό τρόπο ανέφερε πως οι θέσεις της γειτονικής χώρας αξιολογούνται μέσα σε πλαίσια κατανόησης και καλής πίστης, από την άλλη ο Βούλγαρος ομόλογός του παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων αρνήθηκε και να προφέρει το όνομα του αγωγού ενώ επικεντρώθηκε στο σχέδιο του IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) σύμφωνα με το οποίο οι δύο χώρες θα υποστηρίζουν η μία την άλλη σε περιόδους κρίσης.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, αποτελεί την απάντηση στο πρόβλημα πλήρους εξάρτησης της Βουλγαρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, θέση η οποία οδήγησε πριν από τρία χρόνια τη χώρα στην πλήρη έλλειψη ενέργειας, αποτέλεσμα του ενεργειακού πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, με τη Μόσχα να κλείνει τις. κάνουλες και μαζί με τα «ξερά» (αντι-ρωσική, τότε, Ουκρανία) να καίγονται και τα «χλωρά» (χώρες όπως η Βουλγαρία, η οποία προμηθεύεται από το ίδια δίκτυο το φυσικό της αέριο).

Η σύνδεση της Σόφιας με την Αθήνα, είναι στρατηγικής σημασίας αφού θα βοηθήσει τη Βουλγαρία σε μία ενδεχόμενη νέα ενεργειακή κρίση να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τον νότο, ενώ εάν υπάρξει πρόβλημα για την Ελλάδα, από μία διακοπή της τροφοδότησης από την Τουρκία – λόγω κάποιας κρίσης, για παράδειγμα – θα μπορεί να τροφοδοτηθεί με ενέργεια από το βουλγαρικό δίκτυο.

Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, θα είναι η δεύτερη συνάντηση στο συγκεκριμένο επίπεδο, το οποίο πρόκειται να ισχυροποιήσει τη συνεργασία σε πολλούς τομείς, ενώ η απαραίτητη «επικοινωνιακή» διάνοιξη ενός νέου διασυνοριακού περάσματος στην περιοχή της Κομοτηνής βρίσκεται επίσης στο πρόγραμμα.

Κατά τα άλλα, και οι δύο υπουργοί χρησιμοποίησαν τις ίδιες ακριβώς εκφράσεις αναφορικά με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη ανάρτησή μας αναφορικά με το ζήτημα των Σκοπιανών οι οποίοι είναι σαφές πως με τη συμπεριφορά τους καταπατούν κάθε έννοια «καλής γειτονίας» και «περιφερειακής συνεργασίας».