Αφρική: Ανθρωπιστική κρίση με συνέπειες για την Ελλάδα

Μια νέα ανθρωπιστική κρίση αντιμετωπίζει η Αφρική, στο Κέρας, όπου η παρατεταμένη ανομβρία έχει προκαλέσει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών, η οποία απειλεί τις ζωές 11 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε από τους δωρητές να στηρίξουν τις προσπάθειες των υπηρεσιών του ΟΗΕ, μέσω της παροχής 1,6 δις δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί μόνο τα μισά από τα χρήματα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω και του πολεμικού κλίματος που επικρατεί για χρόνια στη Σομαλία. Ο γ.γ. του ΟΗΕ συγκάλεσε άμεση σύσκεψη των διευθυντών των υπηρεσιών του παγκόσμιου οργανισμού για να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις αντιμετώπισης της κρίσης.

Σύμφωνα με τη UNICEF 65.000 παιδιά στην Κένυα μόνο βρίσκονται πολύ κοντά στο θάνατο, ενώ στη Σομαλία ένα στα πέντε παιδιά πεθαίνει πριν συμπληρώσει τα πέντε του έτη. Μία από τις αιτίες αυτών των δεινών είναι ότι τα παιδιά και οι οικογένειές τους γενικότερα, αναγκάζονται να περπατήσουν χιλιόμετρα κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να μπορέσουν να βρουν νερό.

Το γεγονός αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε υπερσυγκέντρωση πληθυσμών σε καταυλισμούς, πόλεις και στρατόπεδα του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι μολυσματικών ασθενειών όπως η χολέρα, ο τύφος και η ιλαρά. Ήδη στο στρατόπεδο Νταντάαμπ της Κένυας βρίσκονται 400.000 πρόσφυγες και καθημερινά φτάνουν όλο και περισσότεροι, ενώ και στη γειτονική Αιθιοπία η κατάσταση είναι το ίδιο άσχημη.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα τεράστια χρηματικά ποσά που απαιτούνται για τη στήριξη των ανθρώπων σε τρόφιμα και φάρμακα. Θεωρούν ότι σημαντικότερη αιτία είναι η κλιματική αλλαγή που οδηγεί σε τέτοια ακραία φαινόμενα.

Το γεγονός αυτό είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και την Ελλάδα, καθώς μέρος των προσφύγων κινούνται βορειότερα, προς τις ευρωπαϊκές χώρες, με αυτές τις Μεσογείου να είναι το πρώτο βήμα για μια καλύτερη ζωή. Είναι πολύ πιθανό μέσα στο επόμενο διάστημα να παρατηρηθεί αύξηση των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από το Κέρας της Αφρικής. Ήδη οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν αναφέρει σε δηλώσεις τους ότι οι πρόσφυγες μετακινούνται βορειότερα στην Αφρική προκειμένου να φτάσουν στη Μεσόγειο και να περάσουν στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να γλυτώσουν από τις τραγικές καταστάσεις που επικρατούν στη μαύρη ήπειρο.