Αρμενία – γενοκτονία: Εκδηλώσεις μνήμης, έκκληση Ομπάμα

«Αναγνωρίστε τη γενοκτονία» είναι το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Μπαρακ Ομπάμα προς την Τουρκία με την αφορμή μια ακόμη μαύρης επετείου… Χιλιάδες Αρμένιοι πραγματοποίησαν πορεία στο Ερεβάν με την ευκαιρία της 97ης επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Από το πρωί πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε μνημείο στην κορυφή ενός λόφου της αρμενικής πρωτεύουσας για να αφήσει λουλούδια και να ανάψει κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

«Σήμερα υποκλινόμαστε, όπως πολλοί ακόμη άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, στη μνήμη των αθώων θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας», δήλωσε ο πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν. Η Τουρκία απορρίπτει με σφοδρότητα τον όρο «γενοκτονία» παρότι αναγνωρίζει τις σφαγές. Η υιοθέτηση τον Ιανουάριο από τους Γάλλους βουλευτές νομοσχεδίου που προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης των αναγνωρισμένων διά νόμου γενοκτονιών με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας. Το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε ωστόσο το νομοσχέδιο κρίνοντας ότι αντιβαίνει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη «ελευθερία της έκφρασης».

Οι διώξεις σε βάρος των Αρμενίων τιμώνται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου, ημερομηνία της σύλληψης το 1915 στην Κωνσταντινούπολη τουλάχιστον 200 διανοουμένων και επιφανών μελών της αρμενικής κοινότητας, μια εξέλιξη που σηματοδότησε την απαρχή του κύματος εκτοπισμών και σφαγών που διήρκεσε έως το 1917. Οι Αρμένιοι τονίζουν ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ομοεθνείς τους. Η Άγκυρα παραδέχεται το θάνατο 300.000 έως 500.000 Αρμενίων.