Αρμενία: Περίεργη υπέρογκη αύξηση στο ρωσικό αέριο

Η συμβατική σοφία θέλει τη Ρωσία να είναι ο «προστάτης-άγγελος» της Αρμενίας, αν και οι γνωρίζοντες αναφέρουν σε μια γενικότερη «δυσκολία επικοινωνίας», ή ακόμα και ενίοτε αμοιβαία… εθνολογικής φύσεως αντιπάθεια ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση της επιθυμίας της ρωσικής Gazprom να αυξήσει μέσω της τοπικής θυγατρικής ArmRosGazprom τα τιμολόγια του φυσικού αερίου με το οποίο εφοδιάζει την Αρμενία έως και 60%, δεν παύει να προκαλεί απορίες και να εγείρει εύλογα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, επιθυμεί να αυξήσει το τίμημα για τους καταναλωτές, από το τρέχων ποσό των 318 δολαρίων σε περισσότερο από 530 δολάρια για κάθε χίλια κυβικά μέτρα. Το ζήτημα αυτό έχει δημιουργήσει τριβές και οι ψίθυροι στην αρμενική πρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν τελούσε σε γνώση της ρωσικής πρόθεσης και ζήτησε να αναβληθεί για μετά τις εκλογές (έγιναν 18 Φεβρουαρίου) η ανακοίνωση, ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα εκλογής.

Η Αρμενία δεν έχει εναλλακτικές λύσεις (Ιράν και Αζερμπαϊτζάν αποκλείονται για διαφορετικούς λόγους), ωστόσο, το κύριο ερώτημα είναι αν πίσω από τη ρωσική ενέργεια που έχει εξοργίσει τους φτωχούς Αρμένιους και τους άνεργους (αμφότερες οι κατηγορίες έχουν πολλά μέλη…), κρύβεται κάποιο σημαντικότερο πρόβλημα που έχει ανακύψει στις σχέσεις ανάμεσα στους δυο παραδοσιακούς – και ομόδοξους θα πρόσθεταν ορισμένοι – συμμάχους.

Η υπόθεση χρήζει επισταμένης παρακολούθησης…