Αποστολή κρούσης μακράς ακτίνας από τα F-22

Σε μια εντυπωσιακή άσκηση, από απόψεως μεγέθους, μέσων και σεναρίων, προχώρησε η Αμερικανική Αεροπορία στις 4 Απριλίου. Μεγάλος αριθμός αεροσκαφών F-22, F-16, B-1 και E-3, συμμετείχαν σε άσκηση προσβολής στόχων μακράς ακτίνας.

 

 

Τα F-22 και ορισμένα F-16 επιχείρησαν από την Αλάσκα, τα Β-1 από τη Βόρεια Ντακότα και τα αεροσκάφη ανεφοδιασμού KC-135 από την Αλάσκα. Τα «φίλια» E-3 και F-16 επίσης από τη Βόρεια Ντακότα. Η προσβολή των στόχων θα γινόταν κοντά στην αεροπορική βάση στην Αλάσκα και για το λόγο αυτό, τα Β-1 πέταξαν κυκλικά για 10 ώρες, ώστε να προσομοιώσουν τις ώρες πτήσης για ένα μακρύ πλήγμα.

Στόχος της άσκησης ήταν να επιβεβαιωθεί η ικανότητα των Β-1 αλλά και των F-22 και των F-16, να συνοδεύσουν τα μεγάλα βομβαρδιστικά στις περιοχές που ελέγχονται από την αντίπαλη αεροπορία. Το σημαντικό ήταν ότι στην άσκηση χρησιμοποιήθηκε η διαμόρφωση 3.1 των F-22, που είναι η τελευταία έκδοση, με δυνατότητες προσβολής επίγειων στόχων.

Το F-22 απέδωσε τα αναμενόμενα και φυσικά εξήχθησαν τα απαραίτητα διδάγματα, ιδιαίτερα και όσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας διαφορετικών αεροσκαφών μεταξύ τους. Οι πιλότοι που πέταξαν τα Raptor ήταν και εν ενεργεία αλλά και έφεδροι.