Απεβίωσε ο Κίρο Γκλιγκόροφ στα Σκόπια

Σε ηλικία 95 ετών απεβίωσε στο σπίτι του στην ΠΓΔΜ ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Κίρο Γκλιγκόροφ. Η κηδεία του θα γίνει αύριο το απόγευμα, στα Σκόπια. Είχε γεννηθεί στην πόλη Στιπ το 1917 και τελείωσε τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Διετέλεσε πρόεδρος της ΠΓΔΜ από το 1991 έως το 1999, ενώ τον Οκτώβριο του 1995 επέζησε δολοφονικής απόπειρας στο κέντρο των Σκοπίων, η οποία του άφησε στο πρόσωπο ένα φανερό σημάδι.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό εκ των υστέρων, είναι ότι ο συγκεκριμένος Βαλκάνιος πολιτικός ήταν εκ των μετριοπαθών στη διένεξη της Αθήνας με τα Σκόπια, εάν κανείς κρίνει με τους ηγέτες που ακολούθησαν και τον ανεκδιήγητο Γκρούεβσκι που βρίσκεται στα πράγματα σήμερα, υποδαυλίζοντας συνεχώς εθνικιστικά μίση και υπονομεύοντας κάθε προοπτική εξεύρεσης συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, έχοντας επενδύσει το πολιτικό του μέλλον στο ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού», της κατασκευασμένης εθνικής ταυτότητας στην οποία προσπαθεί να στηρίξει την επιβίωση του κράτους του.

Ο Γκλιγκόροφ είχε δηλώσει με σαφήνεια σε συνεντεύξεις του ότι οι συμπατριώτες του είναι Σλάβοι, ενώ οι πρόγονοί τους έφτασαν στην περιοχή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο… Ο ιστορικός πλέον ηγέτης της ΠΓΔΜ πιστώνεται – από πλευράς Σκοπίων – τη στρατηγική σύλληψη της υιοθέτησης του «Ήλιου της Βεργίνας» στη σημαία της χώρας, κίνηση η οποία μετατράπηκε σε διπλωματικό αντάλλαγμα το οποίο έδωσε το πλεονέκτημα στα Σκόπια στη διαπραγμάτευση της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» στον ΟΗΕ…