Ανώμαλες συμμαχίες: Κούρδοι – Τούρκοι εναντίον Βαγδάτης!

Η ιρακινή κυβέρνηση προειδοποίησε ανοιχτά την Άγκυρα ότι χωρίς την δική της συγκατάθεση δεν υπάρχει περίπτωση να κατασκευαστεί αγωγός μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου στο ιρακινό Κουρδιστάν!

Η Τουρκία έχει προχωρήσει σε απευθείας συμφωνία με την κυβέρνηση του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, παρακάμπτοντας την Βαγδάτη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ιρακινών. Οι σχέσεις άλλωστε Άγκυρας- Βαγδάτης βαίνουν από το κακό στο χειρότερο, τον τελευταίο καιρό.

Η Τουρκία επιδιώκει, για ευνόητους λόγους, να συσφίξει τις σχέσεις της με το αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν, προκαλώντας νευρική κρίση στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Είναι εμφανές ότι η πολιτική «μηδενικής έντασης» του πασά Νταβούτογλου αποτυγχάνει παταγωδώς.

Η Τουρκία έχει απέναντί της μια επίσης εχθρικά διακείμενη προς αυτή Συρία και ένα Ιράν που δεν τρέφει και τα καλύτερα των αισθημάτων για αυτήν. Με τους Κούρδους η συμμαχία είναι προφανώς «λυκοφιλία» τακτικής μορφής, ενώ στους εχθρούς προστίθεται και το Ιράκ… Κατά τα άλλα, ο Ερντογάν θαυμάζεται από τους αραβικούς λαούς…