Αναγνώριση επαναστατών και χρηματοδότηση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της ομάδας επαφής για τη Λιβύη, που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, αποφασίστηκε να αναγνωριστεί το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως η μόνη νόμιμη αρχή στη Λιβύη.

Στην κοινή αυτή απόφαση προχώρησαν οι χώρες – μέλη της ομάδας επαφής που αποτελείται από 32 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ και φυσικά η Ελλάδα.

Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να εκταμιευθούν κονδύλια υπέρ των επαναστατών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τους επαναστάτες με πάνω από 30 δις δολάρια που προέρχονται από ποσά και περιουσιακά στοιχεία του καθεστώτος Καντάφι που υπάρχουν σε αμερικανικές τράπεζες και είναι κατασχεμένα.

Φυσικά ο Α. Νταβούτογλου, ως προεδρεύων της συνάντησης, δεν έχασε την επαφή να παίξει το ρόλο του προστάτη των μουσουλμάνων, ζητώντας να προχωρήσει γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων, ώστε να προλάβουν το Ραμαζάνι. Από την πλευρά του, ο Μ. Καντάφι, σε τηλεοπτικό του μήνυμα δήλωσε ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δεν εκπροσωπεί το σύνολο των Λιβύων πολιτών. Για το λόγο αυτό κινητοποίησε οπαδούς τους σε διάφορες πόλεις της χώρας, οι οποίοι διαδήλωσαν κατά της απόφασης της ομάδας επαφής.