Αμερικανικό Ναυτικό: Παραλαβή νέου υποβρυχίου

Το Αμερικανικό Ναυτικό παρέλαβε το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Mississippi (SSN-782), από τα ναυπηγεία της General Dynamics. Μάλιστα, η παράδοση έγινε ένα χρόνο πριν το χρονοδιάγραμμα και με κόστος κατά 48 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερα.

Το υποβρύχιο είναι το ένατο της κλάσης Virginia, που θεωρούνται τα πιο εξελιγμένα παγκοσμίως. Σε σχέση με το πρώτο υποβρύχιο της σειράς, οι ναυπηγοί και οι μηχανικοί, κατάφεραν να μειώσουν τις απαιτούμενες ώρες εργασίας κατά 30%.

Τα υποβρύχια αυτής της κλάσης σχεδιάστηκαν για επιχειρήσεις σε ρηχά νερά, ώστε να υποστηρίζουν καλύτερα δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για έναν τομέα που αποκτάει όλο και περισσότερη σημασία στη ναυτική στρατηγική των ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό στο πλοίο υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλο αριθμό στελεχών ειδικών επιχειρήσεων, ενώ διαθέτει και ειδικό χώρο για δύτες.

Στον οπλισμό των υποβρυχίων εκτός από τις τορπίλες υπάρχουν και πύραυλοι κρουζ Tomahawk. Το κόστος κάθε μονάδας ανέρχεται στα 1,626 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Το βάρος τους φτάνει τους 7.800 τόνους, το μήκος τους τα 115 μέτρα, το μέγιστο βάθος κατάδυσης θα είναι τα 244 μέτρα και η ταχύτητα σε κατάδυση θα φτάνει τους 25 κόμβους. Ο αντιδραστήρας του είναι σχεδιασμένος ώστε να μη χρειαστεί ανεφοδιασμό σε καύσιμα καθόλη τη διάρκεια ζωής του πλοίου.