ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Ακύρωση της αποστολής του «στόλου» στη Γάζα;

ΑΝΑΝΕΩΣΗ (17:15): Η «ανθρωπιστική» οργάνωση IHH φέρεται να επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο για την αποστολή στη Γάζα. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ΔΕΝ σκοπεύει να ακυρώσει την αποστολή, αλλά επικαλούμενη «τεχνικά προβλήματα» στο σκάφος «Μάβι Μαρμαρά», να μην συμμετάσχει στην αρχική φάση της, αλλά να αποπλεύσει από την Τουρκία με κατεύθυνση τη Γάζα σε μεταγενέστερο χρόνο. Δεν αποκλείεται, αυτό να είναι και το σχέδιο που προωθούν εναλλακτικά οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν παρέμβει, με σκοπό την αποτροπή στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ, η οποία θα οδηγήσει σε σοβαρή κλιμάκωση την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

———————————-

Έντονες φαίνεται πως είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες με αντικείμενο την αποτροπή του απόπλου του αυτοαποκαλούμενου ως «στόλου της ελευθερίας» με προορισμό τη Γάζα, μια αποστολή η οποία εάν προχωρήσει, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει την επέμβαση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αμερικανικές πιέσεις προς την κυβέρνηση Ερντογάν είναι πλέον ασφυκτικές και οι διάφορες ευθείες ή συγκεκαλυμμένες προειδοποιήσεις ξεκάθαρες. Τα μηνύματα φαίνεται πως έχουν διαβιβαστεί από την κυβέρνηση προς τους υπευθύνους της «ανθρωπιστικής» τουρκικής ισλαμικής οργάνωσης IHH οι οποίοι με δηλώσεις τους φαίνεται ότι – προσωρινά τουλάχιστον – κάνουν πίσω. Γνωστή είναι η παρέμβαση Νταβούτογλου που ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

«Επανεξετάζουμε τη στάση μας», φέρεται να έχει δηλώσει ο Χουσεΐν Ορούτς σύμφωνα με την τουρκική «Χουριέτ», προσθέτοντας ότι αυτό το πράττουν λόγω του ότι δεν μπορούν να αδιαφορήσουν για τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Προφανώς δεν εννοούν την αναστάτωση που θα προκαλέσουν, άλλωστε αυτό επιδιώκουν, αλλά την κρίση στη μεθόριο Τουρκίας – Συρίας, όπου το πρόβλημα με τους σχεδόν 10.000 πρόσφυγες από την Τουρκία, δίνει το πρόσχημα για υπαναχώρηση, ώστε να αφοσιωθούν στην παροχή βοήθειας στην περιοχή.

Ωστόσο, η ισραηλινή πλευρά παρότι δήλωσε την προτίμησή της για τη διπλωματική διευθέτηση της υπόθεσης και την ακύρωση του ταξιδιού μέσω των κατάλληλων παρεμβάσεων, ξεκίνησε ναυτικές ασκήσεις, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας με έμμεσο τρόπο για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που επιχειρηθεί η παραβίαση του εμπάργκο.

Πέραν του έμμεσου μηνύματος υπάρχει όμως και το άμεσο: Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί και στρατιωτική απάντηση στο πρόβλημα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι υπεύθυνοι του «στόλου» θα βρίσκονται… στην Αθήνα, για να συζητήσουν με τους εδώ συνεργάτες τους (μεταξύ τους και πρόσωπα γνωστά από τις δίκες μελών της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ όπου κατέθεσαν ως μάρτυρες), αλλά και άλλες αντιπροσωπείες που θα συμμετείχαν από χώρες του εξωτερικού, για το τι πρέπει να γίνει.

Η συνάντηση θα έχει ενδιαφέρον, αφού η «ελληνική πτέρυγα» του «στόλου» θεωρείται ως πιο φανατική ακόμα και από τους Τούρκους, οι οποίοι επισήμως τουλάχιστον δηλώνουν ότι η «απελευθέρωση» της Γάζας θα πρέπει να γίνει «με ειρηνικά μέσα», ενώ η ελληνική πτέρυγα επιλέγει το «με όλα τα μέσα»!

Το «παιχνίδι» που παίζεται έχει ενδιαφέρον και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε, αφού άπτεται της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στον άμεσο γεωπολιτικό περίγυρο της Ελλάδας.