Έξυπνη κίνηση της Ταϊβάν με αίτημα για F-35A Lightning II

Την αποκάλυψη ότι ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν Feng Shih-kuan, σε ενημέρωσή του στη Βουλή της ασιατικής χώρας η Ταϊπέι θα υποβάλει επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35A Lightning II, δημοσιεύει το έγκυρο ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το αίτημα θα υποβληθεί τον Ιούλιο και ως τότε αναμένει η αμερικανική κυβέρνηση να έχει διευθετήσει την στελέχωση του αρμόδιου γραφείου-συνδέσμου ΗΠΑ-Ταϊβάν (που υφίσταται λόγω της ιδιότυπης σχέσης που ακολουθεί η Ουάσιγκτον σχετικά με το καθεστώς της «άλλης Κίνας») του οποίου η πολιτική ηγεσία χηρεύει από την αλλαγή προεδρίας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να πουλήσουν νεώτερα μοντέλα F-16 και «συμβιβάστηκαν» με το πρόγραμμα αναβάθμισης των Viper F-16 Block 20. Να προσθέσουμε εμείς, ότι η πρόθεση αυτή της Ταϊβάν, επιβαρύνει το κλίμα στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου, καθώς είναι σαφές ότι για να μην ικανοποιήσει το αίτημα, οι ΗΠΑ θα ζητήσουν στην όλη διαπραγμάτευση με τους Κινέζους τα «κατάλληλα» ανταλλάγματα.

Θεωρητικά, ο «μαξιμαλιστικός χαρακτήρας» της πρωτοβουλίας των Ταϊβανέζων, ίσως στόχο τελικά να έχει εάν δεν ικανοποιηθεί, κάτι που δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο, να ανοίξει το δρόμο για την τοποθέτηση παραγγελίας για σύγχρονες εκδόσεις του μαχητικού F-16.