Έναρξη θαλασσίων δοκιμών για το HMS Illustrious

Επιτέλους και μια καλή είδηση για το βρετανικό βασιλικό Ναυτικό (Royal Navy), μετά από μπαράζ ειδήσεων που αφορούν στις περικοπές που έχουν αποφασιστεί και υλοποιούνται από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η καλή είδηση έρχεται από το μέτωπο της αναβάθμισης του HMS Illustrious το οποίο βρισκόταν στη διαδικασία μετατροπής του από αεροπλανοφόρο σε ελικοπτεροφόρο, σε ένα πρόγραμμα που κόστισε συνολικά 40 εκατομμύρια βρετανικές λίρες. Όπως ανακοινώθηκε, το σκάφος ξεκινάει τις θαλάσσιες δοκιμές στα ανοιχτά της Σκοτίας, άρα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επαναφορά του σε υπηρεσία.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πολεμικό σκάφος για το βρετανικό Ναυτικό. Έχει εκτόπισμα 20.000 τόνων και πλέον θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 20 ελικόπτερα και 600 στρατιώτες.

Στο πακέτο της αναβάθμισης συμπεριλαμβανόταν και η εγκατάσταση νέου συστήματος διοίκησης του πλοίου, καθώς επίσης και ενός νέου συστήματος επικοινωνιών. Επιπρόσθετα, η άμυνα του πλοίου ενισχύθηκε με την ενσωμάτωση νέου συστήματος για την αντιμετώπιση της απειλής των τορπιλών.

Οι δοκιμές αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουλίου, οπότε και το σκάφος θα επιστρέψει στη βάση του στο ναύσταθμο του Πλίμουθ. Θα αναλάβει τον επιχειρησιακό ρόλο του HMS Ocean το οποίο θα πάρει σειρά για αναβάθμιση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014.

Ωστόσο, το πρόγραμμα περικοπών του βασιλικού ναυτικού προβλέπει, ότι όταν επιστρέψει σε υπηρεσία το HMS Ocean, το HMS Illustrious θα παροπλιστεί, ακολουθώντας την τύχη των Invincible και Arc Royal, αν και τα υπερσύγχρονα αεροπλανοφόρα που ναυπηγούνται, με πρώτο το HMS Queen Elizabeth, αναμένεται να ενταχθεί σε υπηρεσία το νωρίτερο το 2020, ενώ η εκκρεμότητα με το μαχητικό που θα τα εξοπλίσει παραμένει…

Το δεύτερο αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales, εκτιμάται ότι θα διατηρείται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας…