Άρχισε η διαδικασία αντικατάστασης του A-10 Warthog

Την έναρξη των διαδικασιών για την ανάπτυξη ενός μαχητικού εξειδικευμένου στην παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (ΕΑΥ) που θα αντικαταστήσει το A-10 Warthog δημοσιοποίησε ο αντιπτέραρχος Mike Holmes, υπαρχηγός του Επιτελείου της Αεροπορίας των ΗΠΑ για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις απαιτήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, επιτελείς με αρμοδιότητα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις προετοιμάζουν σχέδιο επιχειρησιακών απαιτήσεων για το επόμενο μαχητικού EAY. Μάλιστα, σύντομα θα προωθηθεί στον πτέραρχο Mark Welsh, τον Αρχηγό Επιτελείου κατάλογος πιθανών επιχειρησιακών απαιτήσεων για το μαχητικό.

Η ανάπτυξη του νέου μαχητικού αποτελούν μέρος του σχεδιασμού του αντιπτεράρχου Holmes για το μέλλον της Αεροπορίας των ΗΠΑ κατά τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια. Με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία, μετά τη σύνταξη των επιχειρησιακών απαιτήσεων της ΕΑΥ θα αναλύσει τις επιλογές που μπορούν να τις ικανοποιήσουν: η ανάπτυξη και κατασκευή νέου αεροσκάφους, η χρήση υφιστάμενων αεροσκαφών ή η επέκταση του επιχειρησιακού βίου του A-10.

Κατά τον αντιπτέραρχο Holmes, αναζητείται το σημείο ισορροπίας μεταξύ του τι είναι διαθέσιμο από πλευράς επιχειρησιακών δυνατοτήτων και του βέλτιστου που θα πρέπει να χαρακτηρίζει το επόμενο μαχητικό ΕΑΥ. Ο ίδιος επίσης σημείωσε με έμφαση ότι οι μελλοντικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν από το Κογκρέσο αλλά και αν τα οικονομικά έτη 2018 και 2019 θα ενεργοποιηθούν εκ νέου ο μηχανισμός αυτόματης περικοπής δαπανών.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμηση του αντιπτέραρχου Holmes αναφορικά με ποια υφιστάμενα και υπό ανάπτυξη αεροσκάφη θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις EAY. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα A-29 Super Tucano, το AT-6 και το Scorpion, κατασκευής της Textron AirLand.

Προσέθεσε επίσης ότι η Αεροπορία των ΗΠΑ εξετάζει την πιθανότητα χρήσης για τις συγκεκριμένες αποστολές τροποποιημένης έκδοσης του νέου εκπαιδευτικού προκεχωρημένης εκπαίδευσης T-X. Πάντως διευκρίνισε, ότι η συγκεκριμένη πιθανότητα δεν πρόκειται να διαταράξει την εξέλιξη του προγράμματος T-X.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αεροπορίας των ΗΠΑ, όπως απεικονίζεται στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2017, είναι ο παροπλισμός του A-10 να λάβει χώρα το οικονομικό έτος 2022.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι παρά τις επίσημες εξαγγελίες για την ανάληψη των αποστολών ΕΑΥ από το F-35 Lightning II πληθαίνουν συνεχώς οι αναφορές υψηλόβαθμων αξιωματικών της Αεροπορίας των ΗΠΑ ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μερικά.

Εξάλλου και σήμερα η Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί σε αποστολές ΕΑΥ βομβαρδιστικά B-1B Lancer, μαχητικά F-15E Strike Eagle και μη επανδρωμένα αεροχήματα όπως τα MQ-1 Predator και MQ-9 Reaper.