Άνοιξη, αλλά και με… ΨΥΧΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ εν όψει, προσεχώς!

Ο φετινός Μάρτιος, πιστός στην παράδοση που τον θέλει να υπάρχει ανάμεσα σε αντιφατικές παροιμίες, θα συνεχίσει τις εναλλαγές του μέχρι και το τέλος! Έτσι, ο μήνας ξεκίνησε με χειμωνιάτικες λιακάδες, συνεχίστηκε φθινοπωρινός θυμίζοντας περισσότερο Νοέμβριο, ξανά ήπια χειμερινός στη συνέχεια και εν τέλει από την 20η ημέρα και μετά ανοιξιάτικος.

Γράφει ο Νίκος Γκίκας
ΠΗΓΗ: http://umeteo.com

Φαίνεται όμως πως, για ακόμη μια φορά θα αλλάξει γνώμη και διάθεση προς το τέλος του, εμφανίζοντας και πάλι χειμερινά χαρακτηριστικά, δίνοντας μάλιστα τη σκυτάλη σε ένα εξαιρετικά ψυχρό πρώτο 5ήμερο του Απριλίου.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των προσομοιώσεων των προγνωστικών μοντέλων, προκύπτουν στα εξής συμπεράσματα:

Τετάρτη 22/3/2017: Αυξημένες νεφώσεις στη χώρα από το πλάτος της Στερεάς Ελλάδας και νοτιότερα, με ασθενείς βροχές σε Κυκλάδες, τμήματα της Πελοποννήσου, Κρήτη και Δωδεκάνησα, ενώ πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθούν και στην Αττική.

Η θερμοκρασία, σε παρόμοιες τιμές με τη Δευτέρα, φτάνοντας και τους 24-25 βαθμούς σε κλειστές περιοχές της βορειοανατολικής Στερεάς, στη Θεσσαλία και στην κεντρική Μακεδονία, μεταξύ 20-24 στα υπόλοιπα πεδινά και μεταξύ 16-20 στα νησιωτικά. Οι άνεμοι γενικά ασθενείς, από Β ή ΒΑ διευθύνσεις στο Αιγαίο.

Πέμπτη 23/3/2017: Βελτιώνεται ο καιρός και στα νοτιότερα τμήματα της χώρας με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Εξαίρεση μόνο κάποια τμήματα της Ηπείρου, όπου είναι πιθανό να έχουν πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με ενδεχόμενο σύντομων βροχών. Κάπως θερμότερες αέριες μάζες θα εισέλθουν στην χώρα, και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα νοτιότερα ηπειρωτικά.

Σε κλειστές περιοχές της Θεσσαλίας, θα σημειωθούν πολύ τοπικά μέγιστες έως και τους 26 βαθμούς, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές ο υδράργυρος θα βρεθεί σε τιμές μεταξύ 21-24 βαθμών. Ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο, οι οποίοι θα φτάσουν και τα 6-7 Μποφώρ σε κεντρικά και νότια τμήματα.


Παρασκευή 24/3/2017: Το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ανάλογες με τις προηγούμενες ημέρες, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού.

Αν και ο χαρακτηρισμός του βορείου ρεύματος ως «μελτέμι» για το Αιγαίο έχει νόημα για την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο, η γενικότερη κατάσταση της ατμόσφαιρας στα Βαλκάνια, στη χώρα μας και στη Μέση Ανατολή, μας επιτρέπει να αναφέρουμε ότι το ρεύμα που θα προκύψει θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά και αίτια δημιουργίας!

Σαββατοκύριακο 25-26/3/2017: Σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, ανάλογες με τις προηγούμενες ημέρες και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δεν θα πνέουν σε πολύ ισχυρές εντάσεις και θα είναι μάλλον μεταβλητών διευθύνσεων.

Εβδομάδα 27/3 – 2/4/2017: Από τη Δευτέρα 27/3, ή την Τρίτη 28/3, επιδείνωση του καιρού με βροχές αρχικά στα βορειότερα τμήματα της χώρας και στη συνέχεια (πιθανότατα από την Τρίτη 28/3 ή την Τετάρτη 29/3) και σε νοτιότερες περιοχές.

Ο χαρακτήρας του καιρού θα είναι μεικτός, με περισσότερο κλειστό καιρό στα βορειότερα και φαινόμενα αστάθειας σε κεντρικότερα και δυτικότερα τμήματα, ενώ στο Αιγαίο και στις προσήνεμες περιοχές θα κυριαρχήσουν τα φαινόμενα βορείου ρεύματος από τα μέσα της εβδομάδας και μετά.

Παράλληλα η θερμοκρασία θα ακολουθήσει τροχιά πτώσης και θα βρεθεί σε τιμές χαμηλότερες του κανονικού. Η μετατόπιση της κακοκαιρίας νοτιότερα από τα μέσα της εβδομάδας και μετά, είναι πιθανό να εκδηλωθεί με τη μορφή ψυχρής εισβολής και ενδέχεται να εμφανιστούν χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Εβδομάδα 3-9/4/2017: Τα θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα, είναι πιθανό να συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για εκδήλωση γενικευμένων βροχοπτώσεων με επικρατούντες ανέμους αρχικά τους νότιους και στη συνέχεια τους βόρειους.

Ενημερώνουμε πως, αντίστοιχα με αυτό δελτία μεσοπρόθεσμης τάσης του καιρού, θα εκδοθούν και το επόμενο διάστημα.