Υπογραφή συμφωνιών κατά την επίσκεψη Μεντβέντεβ στην Κύπρο

Δεκατρείς συνολικά διμερείς συμφωνίες πρόκειται να υπογραφούν κατά την σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεβ, στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου στη μεγαλόνησο, η οποία πέραν του προφανούς οικονομικού-εμπορικού ενδιαφέροντος έχει και ιδιαίτερη πολιτική σημασία, αφού πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή όπου έχουν μεγιστοποιηθεί οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση του Κυπριακού.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο Μεντβέντεβ, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία παραδοσιακά στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι η χώρα του τίθεται υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, ενώ η προσπάθεια επιβολής σχεδίων λύσεων και «συνταγών» είναι αντιπαραγωγική.

Στο οικονομικό πεδίο, οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν αφορούν τους τομείς του τουρισμού, της υγείας, της ενέργειας, των επενδύσεων, του εμπορίου και της φορολογίας.

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, με τοπ κυπριακό κεφάλαιο που επενδύεται στη Ρωσία να έχει ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αντίστοιχες ρωσικές επενδύσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία κυμαίνονται γύρω στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, το νησί είναι από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Ρώσους. Η μόνη χώρα τουρίστες της οποίας ξεπερνούν σε αριθμό τους Ρώσους, είναι η Βρετανία, που έχει μια ειδική… σχέση με την Κύπρο λόγω του αποικιακού παρελθόντος.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και το ενδιαφέρον των ρωσικών αρχών για την απλοποίηση των διαδικασιών με τις οποίες οι ρωσικές φορολογικές αρχές θα μπορούν να εξασφαλίζουν πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς εταιριών και το μετοχολόγιο. Η Κύπρος από την πλευρά της, αντιτείνει ότι θα πρέπει να συνομολογηθεί συμφωνία στα πρότυπα των αντιστοίχων που ισχύουν για χώρες που φιλοξενούν «υπεράκτιες» (offshore) εταιρίες. Είναι γνωστό ότι ρωσικό κεφάλαιο επενδυόταν ή/και διακινούνταν μέσω της Κύπρου, η οποία ακόμη και μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει εξαιρετικά ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο.