Υπογραφή μνημονίου Raytheon-ASELSAN

Η αμερικανική Raytheon Missile Systems, υπέγραψε ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU: Memorandum of Understanding) με την τουρκική ASELSAN το οποίο προβλέπει την συνεργασία στην κατασκευή και πώληση αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων.

Η τουρκική εταιρία ανακοίνωσε πως ανέλαβε υποκατασκευαστικό έργο από τoν αμερικανικό κολοσσό αναφορικά με το συμβόλαιο της Raytheon με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για την προμήθεια αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT.Το MoU προβλέπει την συνεργασία στον τομέα της σχεδίασης, κατασκευής και δοκιμής σταθμών αναμετάδοσης ενώ σύμφωνα με την τουρκική εταιρία το τελικό συμβόλαιο προβλέπεται να υπογραφεί μέσα στο 2010.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η Raytheon όσο και η Lockheed Martin φιλοδοξούν να αναλάβουν το τουρκικό πρόγραμμα για την απόκτηση αντιαεροπορικών-αντιβαλλιστικών συστημάτων αξίας ενός έως δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αμερικανική πλευρά προσφέρει στην Άγκυρα το μοντέλο Patriot Advanced Capability (PAC) – 3 ενώ ο ανταγωνισμός προέρχεται από την Ρωσία, την Κίνα και την Ευρώπη.

Η υπογραφή του μνημονίου από την αμερικανική εταιρία εκτιμάται πως αποτελεί μέρος της προσπάθειάς της να «πλασαριστεί» σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της.