Υποβαθμισμένη έκδοση του Su-33 το κινέζικο J-15 υποστηρίζει η Ρωσία

Το κινέζικο ναυτικό μαχητικό J-15 που θα επιχειρεί από το κατάστρωμα πτήσεων του αεροπλανοφόρου Varyag (είναι το πρώην «Ναυαρχος Κουσνέτσοφ που η Κίνα είχε αγοράσει ημιτελές από την Ουκρανία) δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το ρωσικό ναυτικό μαχητικό Su-33, γιατί αποτελεί υποβαθμισμένο αντίγραφό του.

Αυτό υποστηρίζουν Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές, οι οποίοι μάλιστα δεν αποκλείουν την κατάθεση κινεζικού αιτήματος στο μέλλον για την προμήθεια τέτοιων αεροσκαφών. Οι Κινέζοι ανέπτυξαν το J-15 όταν περιήλθε στην κατοχή τους ένα Su-33 από την Ουκρανία. Διαπραγματεύσεις για τη Ρωσία με σκοπό την προμήθεια μαχητικών τέτοιου τύπου είχαν ξεκινήσει το 2006, αλλά τελικά ναυάγησαν λόγω της εμμονής της κινεζικής αντιπροσωπείας να πετύχει την σε πρώτη φάση αγορά δύο μόνο αεροπλάνων για τη διεξαγωγή «δοκιμών».

Το J-15 πέταξε τον Αύγουστο του 2009, εξοπλισμένο με δύο κινητήρες WS-10. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το 2005 η Κίνα είχε υπογράψει συμφωνία ύψους 2,5ω δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία, για την εγχώρια κατασκευή 200 μαχητικών τύπου Su-27SK. Τα κινεζικής παραγωγής αεροσκάφη ονομάστηκαν J-11A και με βάση τη συμφωνία που είχε υπογραφεί θα έπρεπε να εξοπλιστούν με ρωσικά ηλεκτρονικά και συστήματα. Τελικά το 2006 η Ρωσία ακύρωσε μονομερώς τη συμφωνία, όταν διαπίστωσε ότι οι Κινέζοι ανέπτυξαν μία δική τους έκδοση, το J-11B που εξόπλισαν με δικά τους ηλεκτρονικά και εξοπλισμό. Όλα αυτά ενώ είχε ήδη κατασκευαστεί το 95ο τουλάχιστον αεροπλάνο.