Υεμένη: Αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης της Αλ Κάιντα

Σύμφωνα με τις αρχές της Υεμένης, αποτράπηκε την τελευταία στιγμή τρομοκρατική ενέργεια της Αλ Κάιντα που θα προκαλούσε σημαντική ζημιά στην ενεργειακή υποδομή της χώρας.

Συγκεκριμένα, η επίθεση που αποτράπηκε είχε σαν στόχο τις εγκαταστάσεις στην περιοχή Μααρίμπ της χώρας όπου υπάρχουν τα -περιορισμένα πλέον- πετρελαϊκά αποθέματα. Στο στόχαστρο είχε μπει ο αγωγός πετρελαίου μέσω του οποίου μεταφέρεται το πετρέλαιο στις ακτές της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα, για να πάρει το δρόμο του προς τις διεθνείς αγορές.

Η πολύ φτωχή μεσανατολική χώρα θα είχε υποστεί συντριπτική οικονομική ζημιά σε περίπτωση που οι τρομοκράτες πετύχαιναν το σκοπό τους. Η Υεμένη έχει συγκεντρώσει την προσοχή των υπηρεσιών πληροφοριών ανά τον κόσμο, καθώς θεωρείται ότι στο έδαφός της δραστηριοποιείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα, υπό την πνευματική καθοδήγηση του γεννημένου στις ΗΠΑ ισλαμιστή κληρικού Αλ Αουλάκι. Ο συγκεκριμένος κληρικός «κατήχησε» τον επίδοξο Νιγηριανό φοιτητή που επιχείρησε να ανατινάξει αεροσκάφος των αμερικανικών αερογραμμών πάνω από το Ντιτρόιτ τα περασμένα Χριστούγεννα. Ο φόβος των Δυτικών και όχι μόνο υπηρεσιών είναι ότι η Αλ Κάιντα χρησιμοποιεί την Υεμένη ως ορμητήριο για την εξαπόλυση επιθέσεων στην μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.