Το Ιράν απαιτεί από τις ΗΠΑ F-14!

Στον πόλεμο –προς το παρόν- εντυπώσεων που έχουν επιδοθεί Ουάσιγκτον και Τεχεράνη, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και απίστευτες διεκδικήσεις. Έτσι σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιρανικού Τύπου, ο υπαρχηγός της αεροπορίας του Ιράν Χοσέιν Τσιτφορούς ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα διεκδικήσει νομικά όπλα που είχαν αγοραστεί από τις ΗΠΑ και πληρωθεί κατά μεγάλο μέρος τους πριν την πτώση του Σάχη, το 1979 αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ, αλλά ούτε επιστράφηκαν τα χρήματα.

Αναφέρθηκε μάλιστα χαρακτηριστικά σε «μαχητικά F-14» που κατακράτησαν οι ΗΠΑ και που το Ιράν θα προσπαθήσει να ανακτήσει. Για την ιστορία βέβαια ο Σάχης είχε παραγγείλει Grumman 80 F-14A, από τα οποία πριν την πτώση του είχαν παραδοθεί τα 79. Το ένα και μοναδικό Tomcat (BuNo 160378) που δεν είχε παραδοθεί, παρέμενε στις ΗΠΑ για δοκιμές και μετά την επικράτηση της ισλαμικής επανάστασης αποθηκεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αριζόνα, πριν επανέλθει σε υπηρεσία με το Αμερικανικό Ναυτικό σαν NF-14A και χρησιμοποιηθεί στο Pacific Missile Test Centre στο Point Mugu της Καλιφόρνιας σαν πλατφόρμα δοκιμών. Αποσύρθηκε τελικά, μαζί με τα υπόλοιπα Tomcat και βρίσκεται σήμερα ανενεργό στην αεροπορική βάση Davis-Monthan και το 309 Aerospace Maintenance and Regeneration Group (AMARG).

Μπορεί βέβαια για τα Tomcat το Ιράν να μην έχει σημαντική διεκδίκηση, αλλά πράγματι μεγάλες ποσότητες όπλων που είχαν παραγγελθεί επί Σάχη δεν παραδόθηκαν φυσικά ποτέ στο ισλαμικό Ιράν, ανάμεσά τους μεγάλες ποσότητες πυραυλικών συστημάτων καθώς και τέσσερα αντιτορπιλικά κλάσης «Kidd», που εντάχθηκαν αργότερα στο Αμερικανικό Ναυτικό (τα ίδια που κάποια στιγμή φερόντουσαν σαν υποψήφια για ένταξη στο Πολεμικό Ναυτικό).

Το σύνολο των ιρανικών οπλικών συστημάτων που είχαν κατασκευαστεί και δεν είχαν παραδοθεί, με εντολή του Αμερικανού προέδρου Κάρτερ μπήκαν σε υπηρεσία με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.